Onsdagen den 29 september uppmärksammas internationella matsvinnsdagen för att få personer att tänka till kring matresterna. I köket på Grosvad, som lagar mat till 26 avdelningar inom äldreomsorg och sjukvården samt 4 olika skolor, är jakten på att minska matsvinnet ständigt närvarande.
– Det är de sista 6-7 åren som medvetenheten tagit fart på riktigt. Både hos oss och eleverna, säger Helena Svenblad, kock i köket.
Hon berättar att det förr om åren fanns sopsäckar som eleverna kunde sleva ner resterna från tallriken i. Idag används endast de gröna matavfallspåsarna, i precis samma storlek som finns hemma i privathushållen.
– Det har skett en förändring bland eleverna. Att de är mer medvetna om att onödigt matavfall påverkar vår miljö negativt, säger Helena och tillägger att det i genomsnitt slängs ungefär 20 gram mat per tallrik de serverar. Det är bara lite mer än en matsked per person.
För att kunna minska på matsvinnet har de flera strategier. Dels anpassar de andel mat utefter hur populär en rätt är, men de ser också till att inte förbereda allt.
– Idag blir det fiskgratäng och då lägger vi inte sås på all fisk här på Grosvad utan gör det varteftersom vi ser hur mycket som går åt. På så sätt kan vi spara fisken och använda det någon annan dag, istället för att lägga sås på allt och då inte kunna ta hand om det på samma sätt, säger Helena.
Kokt potatis slängs aldrig. Istället steks potatis upp och finns som alternativ på lunchbuffén. Överbliven korvstroganoff blir pastagratäng och sockerlag från konserver kokas till kräm eller soppa.
– Broccoliskaft, som ju nästan alla slänger, sparar vi för att skära up och sedan woka ihop med annat. Samma sak gör vi med bladen från en blomkål, säger Helena och fortsätter:
– Kokta grönsaker eller grönsakssoppor gör vi vegetariska biffar av. Det finns nästan inget som inte kan återanvändas i en sådan biff.
Vad är ditt bästa tips till de där hemma som vill minska svinnet?
– Att titta på vad som finns hemma och göra mat av det som snart går ut. Och att när man handlar fundera på om man behöver köpa mjölken som är nyast om man ändå ska använda den imorgon? Och även fundera på det svinnet som försvinner i avloppet - det flytande som hälls ut och som man inte riktigt ser. Hur mycket kaffe behöver jag egentligen? Är man lite kreativ går det att ta hand om det mesta.