Det är en familj som bor strax utanför Umeå som köpt Risinge prästgård.
– De bor i en prästgård där i dag och sökte efter en liknande fastighet lite mer centralt i Sverige, säger mäklaren Marcus Wigren, från Skandiamäklarna, som sålt fastigheten.
Tanken är att de nya ägarna ska använda prästgården som privatbostad. Det rör sig om tio rum och kök på sammanlagt 587 kvadratmeter och en tomt på drygt 12 000 kvadratmeter. Tillkommer gör två flyglar som är mer eller mindre inredda.
– Familjen består av två vuxna och fem barn. Maken i familjen jobbar mycket utomlands och reser en hel del. Därför tycker de att det här läget är bättre, än där de bor nu, berättar Marcus Wigren.
Utgångspriset var 4 795 000 kronor. Slutpriset blev fyra miljoner kronor.
– När det är speciella fastigheter till salu kommer det speciella människor på visningarna. Det fanns högre bud. Det handlade om olika verksamheter och speciallösningar som kyrkan inte kände att det var rätt väg att gå, säger Marcus Wigren.
– Jag förstår den känslomässiga aspekten av den här försäljningen. Men samtidigt måste vi förhålla oss till den verklighet som råder. Det känns fortfarande som att en försäljning var rätt väg att gå. Vi hade behövt lägga tre-fyra miljoner kronor på renoveringar plus driftkostnader om vi skulle drivit prästgården vidare, säger Pär Österlund, kyrkoherde Finspångs församling.
Han fortsätter:
– Kyrkans ekonomi krymper i takt med att medlemsantalen sjunker. Då måste vi ställa personalkostnader och kärnverksamheten mot att förvalta fastigheter. Risinge prästgård har heller inte haft någon stor nyttjandegrad varken av kyrkan eller externa aktörer.
Kyrkorådet tog beslutet om vem eller vilka som skulle få köpa Risinge prästgård.
– Det fanns ett stort intresse, men den familjen som vi till slut valde kändes som det bästa valet, förklarar Pär Österlund.
Vad ska kyrkan göra med de fyra miljonerna?
– Vi ska försöka investera dem på bästa sätt och att avkastningen ska gå till att bedriva så bra verksamhet som möjligt för Finspångsborna.
Är ni nöjda med slutpriset?
– Vi gick ut med ett högre pris från början, men det är ganska stora renoveringsbehov både in- och utvändigt, så jag tycker det är ett bra pris, konstaterar Pär Österlund.