Tillbaka på skolbänken
I höstas satte sig 20 vårdbiträden inom hemtjänsten i skolbänken i en omvårdnadsutbildning för att bli undersköterskor. På onsdag slutar de sin utbildning, som är ett led i den satsning på kompetensutveckling som görs inom den kommunala omsorgen.
Tio veckors praktik har ingått i utbildningen. Martina Johansson praktiserade på dagverksamheten på Solgläntan. Här ses hon tillsammans med Stig Dahlström och Svante Johansson.
Foto:
- Jag har jobbat så länge så jag ville prova på något annat, säger Monica Eriksson som är anställd inom Dunderbackens hemtjänst och som har jobbat inom yrket i 26 år.
- Det är också lättare att byta jobb om man har utbildning, säger Martina Johansson som jobbar inom Östermalms hemtjänst.
Under höstterminen har eleverna bara läst teori. Det har varit tufft ibland och precis innan jul var det många som var ordentligt trötta på det, men ingen gav upp. Under vårterminen har de haft tio veckors praktik på olika ställen inom den kommunala omsorgen.
Jättebra lärare
- Vi har fått önska var vi ville vara, men sen har inte alla fått det dom önskat, men alla verkar ha varit nöjda, berättar Susanne Nygård som jobbar inom Östermalms hemtjänst.
De här tjejerna är alla mycket nöjda med den utbildning de har gått. Det enda de kan kritisera något är praktiken, inte den som sådan, men att den pågick under en tioveckorsperiod. De tycker att det hade varit bättre om man delat upp perioden. Annars öser de enbart beröm över utbildningen.
- Det är jättebra lärare och en bra utbildning, säger Martina Johansson.
Avslutning på onsdag
- Lärarna har varit flexibla och vi har fått vara med och bestämma mycket själva, säger Susanne Nygård.
- Ja, det går inte att jämföra med när man själv gick i skolan. Här får man vara med och påverka, fyller Monica Eriksson i.
De tycker alla tre att utbildningen har gett dem mycket. Till exempel har det varit roligt och nyttigt att träffa personer från olika hemtjänstområden och utbyta erfarenheter med dem. I klassen går både de som jobbar inom hemtjänsten i centralorten och i ytterområdena. Det är också stor variation i ålder på dem som studerar tillsammans.
- Jag tror också att man kommer att se sitt jobb på ett annat sätt efter det här, man kommer att tänka tillbaka på saker som har sagts här och som man lärt sig, säger Martina Johansson.
På onsdag är det avslutning i Slottskapellet med betygsutdelning. Sedan är eleverna inte längre elever utan färdigutbildade och går tillbaks till sina respektive arbetsplatser.
- Det känns bra, men man kommer nog att sakna skolan också, tror Martina Johansson.
Ny utbildning
Utbildningen genomförs på Bergska skolan av utbildningsföretaget Kompetensutvecklingsinstitutet AB.
Grunden till den satsning på kompetensutveckling som görs inom Finspångs kommun är att regeringen har avsatt pengar till kommunerna för att höja den medicinska omvårdnadskompetensen i landet. Finspång valde att först inrikta sig på kompetensutveckling inom hemtjänsten beroende på att det fanns ett behov av det och att allt fler människor väljer att bo kvar längre hemma.
För en tid sedan beslutade socialnämnden att ytterligare 20 personer ska få chansen att gå omvårdnadsutbildningen med start i höst.