Tidig upptäckt viktig för behandlingsteam
Tidig upptäckt av beroendeproblematik och andra svårigheter. Tidig insats. Det är inriktningen på behandlingsteamets arbete.- Vi har utökat vårt samarbete med andra, till exempel Bergska skolan, säger sjuksköterska Håkan Ponthan.
Akupunktur används i behandlingen av människor med missbruksproblem. Den lugnar och kan hjälpa till att lindra abstinensen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Scanpix
Foto:
- Vi har förändrat vårt arbetssätt till att bli mera inriktat på tidig upptäckt och tidiga insatser, säger Håkan Ponthan, sjuksköterska på teamet.
Förändringen av namnet står också för att man arbetar med andra problem än missbruk, även om fokuseringen fortfarande är på beroendeproblematik.
- Det går inte att dra skarpa gränser mellan olika typer av sociala problem, de flyter ihop, säger Håkan Ponthan.
Behandlingsassistenter, sjuksköterskor och socialsekreterare arbetar på teamet.
Samarbete
Samarbete med andra aktörer är det bästa sättet att tidigt upptäcka människor som har behov av hjälp. Det kan vara arbetsgivare, läkare, försäkringskassan. Men det samarbete som Håkan Ponthan nämner i första hand, är det med Bergska skolan.
- Samarbetet med Bergska har stärkts på senare tid. En socialsekretare från oss finns på plats på skolan ett par timmar varje vecka. Hon jobbar tillsammans med skolans kurator.
Visserligen är en del av eleverna på Bergska yngre än behandlingsenhetens målgrupp, men kontakterna är ändå värdefulla att knyta så tidigt som möjligt. Dessutom är det inte ovanligt att den som har problem har fått gå om en klass.
- Vi har kontakt med familjenheten, dit de yngre hör, och vi rapporterar till varandra.
Körkort
En viktig väg till kontakt är via länsstyrelsen, som hanterar alla fall av rattonykterhet och rattfylleri.
- När någon blivit av med körkortet är ett krav på att få tillbaka det att han eller hon tar kontakt med oss. Arbetsgivare kan också kräva av en anställd att genomgå behandling eller bli av med jobbet. Läkare kan remittera, man kan komma via socialtjänsten och det går att be om hjälp själv.
Håkan Ponthan gör bedömningen att majoriteten kommer via socialtjänsten och länsstyrelsen.
Uppskattningsvis är det 120 -150 individer som passerar i behandlingsteamets lokaler årligen. Det vanligaste problemet som människor söker hjälp för är alkoholkonsumtion. Det utgör 75 - 80 procent av problematiken.
Tydlighet
- Det första som händer när någon kommer hit är att vi genomför ett kartläggande samtal. Hur ser situationen ut, med arbete, familj etc. Hur stark är motivationen, är det man själv som vill eller omgivningen. Det är väldigt viktigt att vi är tydliga och talar om vad vi kan erbjuda och vad vi förväntar oss. Det är en frivillig behandling, men vi talar om vad vi ser.
Om den enskilde accepterar att genomgå en behandling går man vidare med gruppsamtal, hälsosamtal och provtagning, går igenom vilken medicinering som kan bli aktuell.
- Det kan vara fråga om antabus, lugnande medicin, sömnmedicin. Vi använder preparat som inte är beroendeframkallande.
Akupunktur
Förutom samtal i grupp och enskilt, samt medicinering finns också akupunktur att tillgå.
- Akupunktur lugnar och lindrar den abstinens som uppkommer när man slutat med alkohol och droger. Det kan hjälpa en del att minska suget.
Behandlingstiden kan vara i flera år, det varierar. En del vill även hålla en viss kontakt efter de har slutat delta i regelbunden behandling. Hur många är det då som lyckas bli fria från sitt missbruk.
När det gäller dem som missbrukar narkotika säger Håkan Ponthan att det är svårt att se framsteg vid öppenvård.
- Den gruppen behöver vara inne på behandlingshem, men kommunerna vill inte köpa dyra vårdplatser.
När det gäller alkohol ser det annorlunda ut.
- Jag tycker vi har framgångar i vårt arbete. Helst vill man ju att personen ska bli nykter för livet på en gång. Så blir det sällan. De flesta får återfall. Men det är ändå stora framsteg när nykterheten varar längre och längre, återfallen blir kortare och mindre omfattande och personen söker hjälp tidigare.