Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tekniska ska börja sälja el

Finspångs tekniska ska börja sälja el, både egenproducerad och inköpt från partners. Det kommunala bolaget vill ha fler ben att stå på och informerar samtidigt om hur en elräkning faktiskt ser ut.

Rauno Heiskanen-Dahlström och Paul Barath visar vattenkraftverket i Stjärnvik.

Rauno Heiskanen-Dahlström och Paul Barath visar vattenkraftverket i Stjärnvik.

Foto: Monica Hansson

Finspång2018-10-03 10:54

Vattenkraft är tyngdpunkten i den nya elförsäljningen som kommer att dra i gång i januari. Företagets tre vattenkraftstationer kommer att vara en del av den el som ska säljas och all el ska komma från förnyelsebara källor.

– Vi ser det som en naturlig utökning av våran service till invånarna. Vi har en förankring här, det är ingen distans till oss utan vi är tillgängliga som fysiska personer. Det ställer också högre krav på oss att ta vårt ansvar, säger Rauno Heiskanen Dahlström, affärsansvarig för elhandel och fjärrvärme vid Finspångs tekniska verk.

Som samarbetspartner står Mälarenergi, även det ett kommunalt ägt bolag.

– Vi tar inga ekonomiska risker och vi börjar med noll kunder. Vi riktar in oss på kommunen och har ingen ambition att bli större än så, vi finns till för våra kunder här. Mälarenergi är en stor och stabil partner, säger Paul Barath, vd för Finspångs tekniska verk.

Namnet kommer att vara Finspongsel, och riktar sig till både privata och företagskunder. Till en början kommer elen att komma dels från företagets tre vattenkraftstationer i Lotorp, Butbro och Stjärnvik och den största delen kommer att vara inköpt förnybar el. De stänger inte dörren för att i framtiden kunna använda sig av andra lokala källor.

– Vi tänker att vi i framtiden ska kunna köpa in överskottsel från solceller i kommunen, säger Rauno Heiskanen Dahlström.

– Vi ska lämna över något till nästa generation, och vi vill att det ska vara lite bättre än vad vi tog emot. Våran drivkraft är att känna att vi gör något bra för någon annan, tillägger Paul Barath.

Vi lämnar huvudkontoret på Norrköpingsvägen och sätter oss i den nyinköpta företagsbilen, en elbil, för att besöka vattenkraftstationen i Stjärnvik. De båda tror att vår medvetenhet kring el och var den kommer i från kommer att fortsätta öka.

– De flesta hushåll är inga storkonsumenter av el, det är ett väldigt litet pålägg vi gör på elen och priset kommer bara skilja sig marginellt över ett år. Då hoppas vi och tror att kunden satsar lokalt i Finspång, vi återinvesterar alltid i kommunen, säger Rauno Heiskanen Dahlström.

Inför introduktionen av den nya tjänsten så kommer de även att informera om hur elräkningen faktiskt är uppbyggd.

– Många orkar inte sätta sig in i det och det kan verka krångligt. Det är mycket skatter och en väldigt liten del som är påverkansbar, säger Rauno Heiskanen Dahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!