Teaterentusiasten får ny chans
FINSPÅNG: Hon är teaterentusiasten bakom de populära bygdespelen i Hällestad.- Man gör inte sådana projekt ensam. Jag har en hel stab med entusiaster bakom mig, framhåller Ingbritt Swanö Wiklander.
Ingbritt Swanö Wiklander är kvinnan bakom bygdespelen i Hällestad. Som hållit på med teater så länge hon kan minnas och som fortfarande tycker att det är lika kul. Här med katten Vilma. Foto: Malin Perk
Foto:
Mycket på grund av att hon bara bott i Finspång i fem år. (Hennes man är härifrån). När hon blir nominerad på nytt blir hon förvånad över att få vara med igen. Men hon är precis lika hedrad.
- Det är smickrande att få uppskattning för det man gör, säger hon.
Folkbladet träffar henne hemma i Sundet - en pittoresk idyll, bara två kilometer från centrum.
- Det här är mitt paradis som vi hittade för två år sedan. Här finns allt vad jag behöver; skog, sjö och avskildhet.
Nere på gräsmattan, som har ljuvlig utsikt över sjön Dovern busar kattungarna Valle och Vilma. Ingbritt har numera fyra katter.
- Eftersom jag inte har några barn lägger jag mina omsorger på katterna, säger hon och skrattar.
Trädgård
Sedan förra året har hon skaffat sig ytterligare ett fritidsintresse. Trädgården.
- Jag provar mig fram just nu, säger hon och pekar på en rad olika växter, blommor och örter samt en helt ny syrénbärså. Men jag vill inte att den ska vara för prydlig. Jag gillar när det är lite vildvuxet. Naturligt.
Ingbritt Swanö Wiklander är ödmjuk och bestämd och går entusiastiskt in för allt till hundra procent. Det är hon som ligger bakom bakom gruvspelet "I väntan på Christopher", som gjorde succé vid Hällestad gruvstuga förra sommaren.
Uppföljaren bygdespelet Värvarna som spelades på hembygdsgården i Hällestad i våras blev också populär.
- Egentligen borde alla dessa människor vara nominerade till Årets Finspångare. Det är ju lika mycket deras förtjänst att det blivit så lyckat.
Totalt har ett 50-tal personer varit engagerade i bygdespelen.
Häxor i Hällestad
I veckan ska teatergruppen i Hällestad träffas igen för att diskutera nästa projekt. För det blir helt klart en uppföljning nästa sommar. Men förmodligen under andra former. Ingbritt har redan en idé och färdigt material.
- Det kommer att handla om häxprocesser och utgå från boken "Mor är ingen häxa" av Olov Svedlid, säger hon och berättar att hon gärna ser fler barn och unga i huvudrollen denna gång. Det kan också bli fler små föreställningar i Hällestad under året, kanske i vinter.
Började tidigt
Ingbritt har hållit på med teater så länge hon kan minnas, både som skådespelare och regissör.
- I första klass hade jag huvudrollen i en julpjäs. I tvåan skrev jag mina första teaterpjäser för mina kamrater, som vi spelade upp på redovisningar och roliga timmen. I femman minns jag att jag gjorde en pjäs om min kompis som var mobbad.
Regisserar mest
Även musiken har tagit stor plats i Ingbritts liv. Hon gick i musikgymnasium och musikhögskola med inriktning på sång.
På sistone har dock teatern och regisserandet tagit överhanden.
- Jag tycker att själva processen, att se en pjäs växa fram, är det mest givande. Det är roligare än att stå på scenen själv.
Ingbritt Swanö Wiklander uppfattas som väldigt lugn.
- Men det vet jag inte om det stämmer, säger hon och berättar att även hon kan bli stressad, till exempel om det blir ett sent rollavhopp i en pjäs.
Däremot är hon väldig trygg i sin profession och det är förmodligen det som gör att hon utstrålar lugn och harmoni.
- Som regissör så är det jag som måste lösa problem som uppstår.
Arbete och fritid
Ingbritt är utbildad rytmikpedagog. Just nu jobbar hon 80 procent, som dramalärare på de Geergymnasiets estetiska program, för att få mer tid till fritidsgrupperna. För det kan bli lite väl intensivt emellanåt.
- Jag vill så mycket och vill helst se resultat direkt.
Knepet för att behålla arbetsglädjen på topp är att skilja på arbete och fritid. Det är nödvändigt, enligt Ingbritt.
- Det är därför jag behöver vattnet för att lugna ner mig, säger hon och blickar ut över en spegelblank Dovern från sin veranda.