Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Taxibolag får oväntad hjälp av tankesmedja

Finspångs taxi hade först inte tänkt att gå vidare till regeringsrätten för att överklaga Finspångs kommuns avbrutna upphandling av samhällsbetalda resor. Men tankesmedjan Den Nya Välfärden, anser att ärendet har stor principiell betydelse, och har därför valt att driva ärendet åt taxibolaget.

FINSPÅNG2007-09-15 06:00
Bakom överklagandet till regeringsrätten står tankesmedjan Den Nya Välfärden. Den står också för kostnaden för processen. Den Nya Välfärden är en företagarorganisation vars syfte är att uppmärksamma frågor där förutsättningarna för företagen anses vara dåliga. Organisationen drivs som en stiftelse och flera medlemsföretag står för kostnaden för verksamheten.

Principiellt
Den Nya Välfärdens chefsjurist Pär Cronhult är den som driver ärendet åt Finspångs taxi. Enligt honom har regeringsrätten inte tidigare prövat ärenden som handlar om vad som kan vara giltiga skäl för att avbryta en upphandling. Därför anser han att ärendet är av principiell betydelse. Det är viktigt för Finspångs taxi och för andra företag att veta vad som verkligen gäller vid en upphandling.
- Vi intresserar oss egentligen för alla fall där småföretagare råkar illa ut på grund av vad man kan bedöma som en orimlig hantering från myndigheternas sida, säger Pär Cronhult. Vi har massor med fall, det här är inte det enda. Vi väljer de ärenden som vi vill engagera oss i, och det här är ett sådant ärende.
Han säger att det är möjligt för till exempel en kommun eller myndighet att avbryta en upphandling om det visar sig att man inte har råd med den tjänst som upphandlas. Men då får man inte låta någon annan utföra tjänsten istället.
- Man kan avbryta en upphandling i en situation där man säger att: oj, oj, oj, det här kostade för mycket pengar, vi har inte råd, vi köper inte den här tjänsten, vi avstår. Vi åker inte till Mallorca i år och vi målar inte om huset. Det kostar för mycket. Då blir huset omålat och Mallorca orest. Det är helt acceptabelt.

"Saknar beräkning"
Men så har det inte gått till i den upphandling som resulterat i tvisten mellan Finspångs kommun och Finspångs taxi, anser Pär Cronhult. Enligt honom gjorde kommunen fel när man avbröt den första upphandlingen för att kunna göra en ny upphandling och få in fler anbud.
- När man väljer att driva det här i egen regi eller väljer att avbryta upphandlingen för att anbuden är för dyra måste man ha någon form av beräkning vad anbuden ligger på i liknande upphandlingar. Det menar jag att kommunen har saknat och det vill jag få prövat, säger Pär Cronhult.

Skadestånd
Om ärendet tas upp av regeringsrätten och Finspångs taxi skulle vinna kan tvisten sluta med att Finspångs kommun till slut får betala ett skadestånd. Om något skadestånd ska betalas ut och vad storleken på skadeståndet då blir behandlas av tingsrätten.
- Skadestånden i de här sammanhangen kan bli betydande, säger Pär Cronhult. Kommunen kan riskera ett drygt skadestånd om det visar sig att de har gjort fel.
Men om ärendet kommer att tas upp i regeringsrätten vet han inte. Han vet inte heller när det beslutet kan komma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om