Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tårtkalas och musik vid vandringsavslutning

Stefan Arrelid från medarrangören Studiefrämjandet gästade Naturskyddsföreningen och Sven-Erik Petterssons våravslutning i Finspång.

Stefan Arrelid från medarrangören Studiefrämjandet gästade Naturskyddsföreningen och Sven-Erik Petterssons våravslutning i Finspång.

Foto: Sören Boström

Finspång2021-06-20 15:00

Toppenfin musikunderhållning, tårtkalas och en halvmil lång vandring i gruvmiljön vid Gruvstugan i Hällestad.

Så blev våravslutningen för vandringsprogrammet, som Naturskyddsföreningen i Finspång arrangerat.

Tårtkalaset bjöd Finspångs kommun på:

– Jag tycker att Naturskyddsföreningen har gjort ett så himla bra jobb under hela coronapandemin, sa Berit Martinsson, kommunfullmäktiges ordförande, och då tyckte jag att det var på sin plats att kommunen kunde bjuda på tårta nu under deras våravslutning.

Vad har föreningen framförallt gjort bra, tycker du?

– De har under hela pandemin fått många Finspångsbor att komma ut och röra på sig utomhus och med avstånd via vandringarna, något som varit bra socialt, men också att man kommit ut och rört på sig.

– Dessutom, tillade Berit Martinsson, så har ju Naturskyddsföreningen ofta ett tema under sin vandringar, så de som varit med har säkerligen också fått lite mer kunskaper med sig hem.

På plats under våravslutningen var även Stefan Arrelid, före detta kommunalråd i Norrköping men här som representant för Studiefrämjandet i Norrköping, som är medarrangör till vandringarna i Finspång.

– Vi har haft samarbete med Naturskyddsföreningen i Finspång redan innan den här stora ökningen av vandringar under pandemin, fastslog Stefan Arrelid. Men den här stora ökningen av vandringar under pandemin känns fantastiskt positivt.

– Och jag vet ju att Naturskyddsföreningen vid sina vandringar både lär ut kunskaper till deltagarna om naturen och hur man lämpligen beter sig när man är ute och vandrar och det är förstås väldigt bra.

Gösta Johansson, som är involverad i Gruvstugans verksamhet, var också på plats och berättade om Gruvstugans bakgrund och om det gamla gruvområdet i skogarna runt om Gruvstugan.

– Den som bodde här sist i Gruvstugan var gruvfogde och den som varit gruvfogde sista 30 åren utan att bo i huset, är Jan-Eric Karlström. Han är snart 88 år och har för avsikt att fortsätta med sin forskargärning om gruvnäringen i Hällestad och skriva broschyrer och kanske någon mer bok, vilket känns mycket spännande.

– Jag kan berätta att det äldsta dokumentet, som finns daterat om järngruvorna i Hällestad är från 1377. Men bergsbruket är mycket äldre än så och nya uppgifter pekar på 1100-talet, det vill säga hela tusen år tillbaka!

För musikunderhållningen svarade Dag och Ingbritt Swanö. Ing-Britt sjöng visor och schlagers till Dags gitarrkomp och det blev en mycket fin våravslutning i trädgården vid Gruvstugan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!