Tar åt sig av kritiken <I>Peter Fransson: De slår in öppna dörrar</I>
FINSPÅNGSkolhälsovården i Finspång fick tidigare i veckan kritik för sina brister. En kritik som barn- och utbildningsnämndens tf ordförande Peter Fransson tar åt sig, men som enligt honom inte är riktigt rättvis.
Det var framförallt bristen på lämpliga läkare som kritiserades.
- Alla har tillgång till läkare även om det tyvärr är så att elever i landsbygdsskolor inte har samma möjlighet till förebyggande vård som eleverna i tätorten. Det kan jag hålla med om, men samtidigt vet jag inte riktigt hur det ska bli likvärdigt , säger Peter Fransson.
<b>Ville inte</b>
När det gäller skolsköterskor blev landsbygdsskolorna, i samband med att samarbetet med skolhälsoservice i Norrköping inleddes, tillfrågade hur de ville ha det. De ville enligt Peter Fransson fortsätta på samma sätt som tidigare, det vill säga med distriktssköterskor.
- De har bra med sköterskor, egentligen bättre än centralorten, med tanke på hur många elever som går i de olika skolorna.
<b>Fler resurser nu</b>
I den kritiska rapporten pekas det även på brister när det gäller elevstöd. I den så kallade SAFE-gruppen som bildades 2000 fanns skolpsykolog och två, tre specialpedagoger. I dag är det bar en halvtidspedagog kvar.
- Så är det, men det är också så att eleverna sedan samarbetet med skolhälsoservice inleddes har fått tillgång till ytterligare sex specialpedagoger, vilket inte framgår i rapporten. Dessutom finns det i dag fler elevassistenter, så det har inte blivit sämre, säger Peter Fransson.
De förslag på förbättringar som nämns i rapporten arbetas det redan med och i början av 2003 ska förslagen börja bli verklighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!