Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Talgbollar fågelfara?

Berit och Emrik Arvidsson provade en ny talgboll till småfåglarna i år. Två veckor senare hade åtminstone fem fåglar dött.
- Det är inte meningen att djuren ska dö när man matar dem, säger Emrik.

Berit och Emrik Arvidsson vill varna andra för att döda småfåglar med de talgbollar de köpt på Viberga Storlager. "Det gör inget om de blir lite på örat, men de ska inte dö av det", säger Emrik.
FOTO: TITTI OLOVSSON (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Berit och Emrik Arvidsson vill varna andra för att döda småfåglar med de talgbollar de köpt på Viberga Storlager. "Det gör inget om de blir lite på örat, men de ska inte dö av det", säger Emrik. FOTO: TITTI OLOVSSON (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-04-08 06:00
Vanligtvis brukar Berit och Emrik Arvidsson i Lin köpa små talgbollar till fåglarna, men i år var de slut och därför köpte de större bollar. De hängde upp dem för ungefär tre veckor sedan. Fyra till fem dagar senare började fåglarna att bete sig konstigt.
- De blev vilda! De vart som alkoholister och ville bara ha mer och mer, säger Emrik Arvidsson.
Berit Arvidsson berättar om hur hon höll i talgbollen medan fyra fåglar högg sig fast i den och vägrade släppa taget.
- Jag har aldrig varit med om någonting liknande! säger hon.

Svällde upp
Fåglarna svällde upp till stora bollar och kunde inte svälja ordentligt. Ju större de blev, desto mer ville de äta. En svartmes vägrade att lämna trädet där bollarna var uppsatta och satt i trädet timme efter timme och pep. Strax därefter hittade paret fem döda fåglar på hustomten, en svartmes och fyra blåmesar. De tog då bort talgbollarna och strax därpå upphörde fåglarnas underliga beteende.
- Innan vi fattade vad det var, säger Berit Arvidsson.
Att det finns ett samband mellan fågeldöden och talgbollarna, som var köpta på Viberga Storlager i Finspång, råder det ingen tvekan om, menar Berit och Emrik Arvidsson. De misstänker att bollarna på något sätt har möglat och vill nu varna andra för att utsätta fåglarna för samma sak.
- Att det är någonting fel på talgbollarna är klart. Vi tycker synd om fåglarna, säger Berit Arvidsson.
På Viberga Storlager känner man inte till saken.
- Det var en total nyhet för mig. Jag har svårt att tro att fåglarna skulle gå bort av det här, säger Lennart Thelberg, vd för NÖK, Norra Östergötlands konsumtionsförening.
Även på Frökompaniet i Landskrona, det företag som tillverkar talgbollarna, förnekar man paret Arvdissons påstående att talgbollarna har dödat fåglar. Där tror man snarare att paret Arvidssons småfåglar har ätit rönnbär eller äpplen som har jäst och på det sättet blivit berusade.
- Det låter väldigt konstigt. Jag har inte hört någonting liknande under 20 år och bollarna genomgår noggranna veterinärkontroller. Men jag kan inte svära på det, säger Lars Håkansson på Frökompaniet.
Fröexperten Per Johnson, tidigare anställd på Weibull Trädgård, instämmer.
- Det finns ingenting i dem som kan orsaka sådana där vansinnigheter. Det låter rent häpnadsväckande. Jag tror att det är omöjligt, säger han.
En talgboll består av olika sorters frön och naturligt fett, det vill säga fett som inte är tekniskt producerat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om