Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ta en tur bland gravstenarna

Kyrkogårdar har en speciell dragningskraft och att gå runt bland okända människors gravstenar kan kittla fantasin. Nu kan du få flera av levnadshistorierna berättade för dig, när hembygdsföreningen bjuder in till kyrkogårdsvandring.




Risinge kyrka i Finspång. Arkivbild.

Risinge kyrka i Finspång. Arkivbild.

Foto: Henrik Johansson

Finspång2019-08-07 22:00

Risinge hembygdsförening har tidigare hållit i kyrkogårdsvandringar vid Sankta Maria kyrka. I år byter man kyrkogård och håller vandringen till Risinge nya kyrka.

– Det är ett tillfälle att lära sig lite mer om lokalhistorien genom att berätta om de som ligger begravda där. En kyrkogård är en spegelbild av den bygd man lever i och en karta över historien, säger Fredrik Blomberg, ordförande i Risinge hembygdsförening.

Vandringen kommer att börja vid Arvid Arvidssons, den första kyrkoherden vid Risinge kyrka, grav. Sedan fortsätter den vidare med flera andra gravar.

– Jag kommer bland annat att berätta om Reders grav, den godsägare som skänkte marken där krykan byggdes. Sen kommer man att få reda på mer om både Buss-Persson och Cittra-Lasse, och andra lokala kändisar, säger Fredrik Blomberg.

Varför är kyrkogårdsvandringar något återkommande som ni gör?

– Som hembygdsförening har vi ett ansvar att förvalta och sprida kunskap och vår historia, och en kyrkogård berättar bygdens historia. Många går i vanliga fall runt på kyrkogårdar, tittar på gravstenar och funderar på vilka människorna en gång var. Nu finns helt enkelt ett tillfälle att få reda på vad som döljer sig bakom namnen och titlarna på våra gravstenar.

Varför är det då så viktigt att kunna sin bygd historia?

–Vi brukar säga det att, för att förstå sin nutid behöver man först förstå sin historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om