Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ta emot ensamma flyktingbarn"

Alliansen vill att kommunen tecknar avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamma flyktingbarn.

Conny Eriksson, socialnämndens ordförande. Foto: Titti Olovsson/arkiv.

Conny Eriksson, socialnämndens ordförande. Foto: Titti Olovsson/arkiv.

Foto:

FINSPÅNG2007-03-30 06:00
Förslaget framförs i en motion som lades fram på veckans kommunfullmäktige. Partierna vill att kommunen tar sitt ansvar och "öppnar dörren" för de barn som kommer till Sverige utan vare sig föräldrar eller släktingar. Enligt alliansen kommer antalet barn öka kraftigt och därför behövs det fler kommuner i Sverige.

Ohållbar situation
Trots att det är staten som står för kostnaden för barnen är det bara 22 kommuner som tecknat ett avtal och Finspång är inte en av dem. Eftersom det är så få kommuner sitter det just nu omkring 300 barn i de fyra ankomstkommunerna - Sigtuna, Solna, Malmö, Mölndal - utan någonstans att ta vägen.
- De här barnen är unga och då är det viktigt att de snabbt kommer ut i samhället, säger Inge Jacobsson (m).
Han tycker att samtliga kommuner i landet måste ställa upp.
- Om du slår ut 300 barn på 280 kommuner blir det inte ju inte mer en ett eller två barn per kommun, säger han.

Behandlas snabbt
Alliansen vill att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att snarast teckna ett avtal med Migrationsverket så att mottagandet av barnen snabbt kan komma igång.
- Vi ser helst att motionen besvaras redan på nästa fullmäktige, säger Jacobsson.
Och frågan är angelägen. I det senaste numret av Dagens Samhälle går Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik och tillförordnade generaldirektören på Integrationsverket Lena Bernström ut och vädjar till kommunerna att ställa upp.
- Om varje kommun solidariskt tar emot ett mindre antal barn skulle den akuta situationen avhjälpas och det skulle betyda mycket - inte minst för barnen och ungdomarna, skriver de båda.
Socialnämndens ordförande Conny Eriksson tycker att innan man skriver något avtal måste man se över vilken expertis kommunen förfogar över när det gäller exempelvis psykologer.
- Det här barnen har otäcka minnesbilder från sina hemländer och då är det viktigt att man har rätt kompetens, säger han.
Han säger vidare att frågan har diskuterats i socialnämnden tidigare men än så länge har man inte kommit fram till hur kommunen ska agera. Därför välkomnar han motionen.
- Jag hoppas att vi nu snabbt kan diskutera vilka möjligheter vi har, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om