Systemet de vill ha ? för gott
FINSPÅNG? De känner sig mindre stressade, blir inte lika trötta och har med tid för de boende.? De ur personalen på Hårstorpsgården och Dunderbackens hemtjänstområde som provat det nya tre-tre-systemet är mestadels nöjda med arbetssättet. Nu vill de att systemet permanentas.
Gun Johansson, Kerstin Pettersson, Ann-Katrin Gårdholt och Mona Kronqvist på Hårstorpsgården trivs alla med att jobba i det så kallade tre-tre-systemet. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Det här är jättebra. Jag tycker framförallt att det märks att man inte längre blir lika trött på helgerna. Förut var de passen väldigt långa, säger Ann-Katrin Gårdholt, som jobbar på våning tre på Hårstorpsgården där det nya systemet provas.
<b>Ändra schema</b>
Anledningen till att tre-tre-systemet testas just där var att man där i början av år 2001 ville ordna ett nytt schema då personalen många gånger hade långa och tunga arbetspass.
- Vi var nyfikna på tre-tre och några gjorde studiebesök i Lindesberg där de jobbar så och vi tyckte att det var intressant, berättar enhetschefen Anita Wassholm-Karlsson.
Ett år tog det sedan att övertyga kommunpolitikern att detta var ett arbetssätt att prova och i februari i år drog projektet igång.
<b>Mindre vikarier</b>
Det nya systemet innebär att alla som jobbar i det arbetar 87, 5 procent, vilket betyder att några har ökat sin arbetstid och några har gått ner i tid. Att alla har samma tider har inneburit att man mellan 13 och 16 varje dag är dubbelbemannade.
- Vi tar inte in så mycket vikarier, det kan lösas med den fast anställda personalen och vi kan satsa tid på kompetensutveckling, säger Anita Wassholm-Karlsson.
Alla dagar ser likadana ut, man skiljer inte på vardag och helg, vilket även har inneburit en förstärkning på helgerna. Tidigare var bemanningen lägre på helgerna samtidigt som arbetspasset var längre.
<b>Vila upp sig</b>
- Det bästa med det här är att man jobbar tre dagar och är ledig tre. Man vet precis hur det är och att alla jobbar lika mycket, tycker Kerstin Pettersson.
Att de har tre dagar ledigt innbär att personalen lättare kan byta pass med varandra.
- Att man har tre dar att vila upp sig på är också skönt, tycker Mona Kronqvist.
Personalen tycker också att tempot har sänkts. De känner sig inte lika stressade och de har mer tid att sitta ner och prata med de boende.
- Visst är man trött för det är ett tungt jobb, men det är inte som förut. Det är inte lika stressigt och det har blivit en annan stämning, säger Kerstin Pettersson.
<b>Vill fortsätta</b>
De folkbladet pratar med är positiva, men de säger att det finns endel som inte är helt nöjda. Några tycker inte om det faktum att man nu har tätare helgpass. Man jobbar inte fler helger, men de ligger tätare.
Det nämner till exempel Susanne Olofsson som jobbar inom hemtjänstområdet, men även hon är nöjd.
- Systemet är bra, jag trivs med att jobba tre dagar och vara ledig tre.
Projektet pågår till och med februari nästa år. En utvärdering ska då ske för att se om försöket ska permanentas. Den personal Folkbladet talar med ä enig i sin åsikt.
- Vi vill fortsätta obba så här och hoppas på att det kommer att permanentas, säger de.