Syskon har levt hela livet utan el
Den som aldrig varit beroende av elektricitet, saknar den inte när den försvinner. När stormen Gudrun drog fram över Småland 8 januari vållade den inte syskonen Stig och Berit Aronsson på gården Tämmesboda större bekymmer än att telefonen var död.
Men syskonen tackade nej. Och än i dag klarar de sig med fotogenlampor och stearinljus.
Vatten finns inte indraget. Teve saknas. Radio har de, men den lyssnar de på ungefär en gång i veckan och då är det oftast söndagens högmässa. Två dagstidningar gör att syskonen följer med vad som händer i bygden, Sverige och världen.
Levande muséum
- De har brukat jorden med ålderdomliga metoder. Gården är som ett levande muséum, sa naturfotografen Lars-Olof Hallberg från Växjö när han gästade SPF Brukspensionärernas månadsmöte och inför 125 medlemmar berättade om syskonens dagliga liv och sista sommaren med djurbesättning.
Envisa smålänningar har man hört talas om. Dagen efter Gudruns framfart, söndagen 9 januari, gav sig Stig med sin cykel i väg till högmässan. Han möttes av det ena trädet efter det andra som blockerade vägen, men han släpade sig och cykeln genom en djungel av grenar. Han kom fram till kyrkan lagom för att höra slutpsalmen spelas.
Storkonsumenter
- Religionen är viktig för Stig. Tron på Gud och kärlek till djuren på gården har präglat hans liv, underströk Lars-Olof Hallberg.
Kor, höns, en häst och massor av katter fanns på Tämmesboda, som byggdes 1854. 2001 var sista sommaren med djur. Lars-Olof dokumenterade i bilder dessa månader. 60 höns och katterna är kvar. Korna och hästen kom en stor och modern djurbil och hämtade till slakt i Kalmar.
Tämmesboda är storkonsumentera av mjölk.
- 28-40 liter köpmjölk i veckan går åt till Berit och katterna. Stig dricker bara vatten. När han inte kunde få mjölk direkt från korna på gården slutade han dricka mjölk, påpekade Lars-Olof Hallberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!