Symfoniorkestern gästspelade
FINSPÅNG- Det är väldigt roligt att vara tillbaka i Finspång.Det sade programvärd Anna Ahlenius när hon välkomnade Finspångspubliken till söndagens gästkonsert med Norrköpings symfoniorkester.
Norrköpings symfoniorkester med trumpetsolist Brynjar Kolbergsrud gav konsert i Finspång i går. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Det är väldigt roligt att de vill komma tillbaka. Orkestern reser till två orter i länet med det här programmet, Finspång och Motala.
<b>200 i publiken</b>
Drömmen hade förstås varit ett fullsatt Folkets Hus. Men Christer Öjring var ändå nöjd med söndagens publiksiffra.
- Vi hade sålt 180 biljetter i förköp och med dem som löser biljett direkt vid entrén uppgår besökarna till minst 200. Det är helt ok, ansåg han.
Och så var det då dags för musiken att ljuda. Anna Ahlenius berättade att kvällens tre stycken hör hemma i den Wien-klassicistiska epoken.
-Under denna, i slutet av 1700-talet början av 1800-talet var orkestern litet mindre. Det passar i en mindre lokal som denna. Men som ni ser fyller orkestern ut scenen.
<b>Ofullbordade</b>
Kvällens första stycke var Franz Schuberts Åttonde symfoni, Den ofullbordade kallad, eftersom den endast har två satser.
- Schubert var en orolig och rastlös själ, jag tror att han lockades av något annat och lät den åttonde symfonin vila för något annat. Å andra sidan känns den ofullbordade som ett sammanhållet stycke ändå, sade Anna Ahlenius.
Schuberts liv var intensivt och kort - han blev bara litet över 30 år. Han har kallats Wien-klassicismens romantiker och det bär den åttonde symfonin vittnesbörd om. Särklit den första av de två satserna, där det vekt lyriska kontrasterar mot det intensivt dramatiska.
<b>Solist</b>
Anna Ahlenius är inte bara programvärd, hon spelar också valthorn i orkestern.
-Som blåsare tycker man alltid det är roligt när ett blåsinstrument är soloinstrument, sade hon när hon introducerade kvällens solist.
Han heter Brynjar Kolbergsrud, är SON:s egen solotrumpetare och kommer ursprungligen från Norge. Han och orkestern lät publiken njuta av Joseph Haydns Trumpetkonsert i Ess-dur. Strax innan Haydn skrev detta stycke, hade trumpeten genomgått en ny utveckling.
<b>Ventiler</b>
- Tidigare hade trumpeten inte haft några ventiler, berättade Anna Ahlenius, den hade bara varit som ett rakt rör där trumpetaren fick använda läpparna frö att få fram toner. Med ventilerna kunde flera toner frambringas. Haydn utforskar friskt trumpetens möjligheter i denna konsert.
Publiken gav solisten starkt bifall.
<b>Dirigent</b>
Kvällens dirigent, Johannes Gustavsson, kommer visserligen från Arvika, men har även han norsk anknytning. Det är där han fått sin utbildning i dirigering och altfiol. Det är också där han deltar i ensemblespel just som altviolinist
Efter pausen avslutades konserten med Felix Mendelssohns Skotska symfoni.