Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lämnar yrket efter 52 år: "Tar flera år att lära sig"

Symaskinsagenten Nils-Olov Hallberg lämnar yrket efter 52 år. "Någon gång måste man sluta", säger 87-åringen.

Efter 52 år som symaskinsagent lämnar 87-årige Nils-Olov Hallberg yrket.

Efter 52 år som symaskinsagent lämnar 87-årige Nils-Olov Hallberg yrket.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-10-22 05:00
undefined
Efter 52 år som symaskinsagent lämnar 87-årige Nils-Olov Hallberg yrket.

Nils-Olov Hallberg började arbeta som symaskinsagent för 52 år sedan. Han jobbade i försäkringsbranschen och blev värvad till Husqvarna i Norrköping och arbetade som försäljare och reparatör av symaskiner.

Företaget Hallbergs symaskiner startade han i mitten av 1970-talet och hade först butik i Norrköping innan flytten gick till Finspångs centrum. Sedan 1993 har han haft sitt företag i verkstaden vid huset i Erstorp utanför Finspång.

Men vid kommande månadsskifte ska han överlåta verksamheten till Firma Jörgen Andersson och Marby Symaskinsbutik i Norrköping.

– Jag är 87 år och tyckte att det var dags att sluta. Jag överlåter allt till Jörgen Andersson, som har över 40 års erfarenhet av symaskiner och reparationer av både nya och gamla maskiner. Vi har jobbat tillsammans tidigare, säger Nils-Olov Hallberg.

Han påpekar att det endast är ett fåtal personer i länet som sysslar med den här typen av verksamhet.

– Jag tror att det bara är fyra personer i Östergötland. Jag har både ägnat mig åt att reparera gamla symaskiner och försäljning av symaskiner.

undefined
Nils-Olov tror att det alltid kommer att finnas symaskiner, så länge det finns människor.

Är du orolig för att yrket kommer att dö ut?

– Nej, det gör det aldrig. Det kommer alltid att finnas symaskiner, så länge det finns människor, betonar Nils-Olov Hallberg.

Han understryker att det finns mängder av maskiner och annat material i hans lokaler i Erstorp.

– Jag har även övertagit två butiker under årens lopp, från Motala och Mjölby, så jag har samlat på mig väldigt mycket grejer genom åren.

Har du kvar någon riktigt gammal symaskin i samlingen?

– Jag har gett bort mycket till barn och barnbarn, men de är inte intresserade av att ta över verksamheten. Det tar flera år att lära sig symaskinsreparationer. Du måste vara händig för att klara av det här jobbet, menar Nils-Olov.

Hur känns det att lämna branschen efter 52 år och vad kommer du att sakna mest med jobbet?

– Det känns inget särskilt och jag kommer inte sakna så mycket. Jag tror i alla fall att folk kommer att komma förbi och be om hjälp. Nu finns det ingen som kan det här i Finspångs kommun, men jag får hänvisa till Jörgen Andersson.

Nils-Olov ska bo kvar i Erstorp och konstaterar att han inte kommer att ha några sysselsättningsproblem framöver.

– Jag har över 3 000 kvadratmeter mark, tomt och hus, så det finns alltid saker att syssla med, säger Nils-Olov Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!