Sydafrikaprojekt på Nyhemsskolan
Arbetssättet på Nyhemsskolan håller på att utvecklas. Bland annat jobbar eleverna i projektform. Ett av projekten handlar om Sydafrika och i går fick eleverna lära sig mer om hur skolan där ser ut.
En grupp elever på Nyhemsskolan jobbar med Sydafrika i ett projekt. I går berättade Eric Khoza och Anna-Karin Kardell för dem om skolan i Sydafrika. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Det här är sprunget ur projekt Framtidsfrön där vi nu har ett lärarnätverk och ett elevnätverk där Finspång, Söderköping, Boxholm och Mjölby ingår, berättar Inger Tjellander som varit Finspångs projektledare för Framtidsfrön.
Projekt Framtidsfrön har syftat till att stimulera entreprenörskap och företagsamhet i grundskolan och tanken har också varit att undervisningen ska bli mer kreativ och vardagsanknuten.
- Vi har jobbat mycket med närsamhället och hembygden, men nu går vi lite längre bort, säger Inger Tjellander.
Skolan i Sydafrika
Längre bort handlar i det här fallet om Sydafrika. Det är ämnet i ett av projekten som nu har påbörjats i skolan.
- Vi har en projektkatalog och eleverna har själva fått välja ur den. Intresset för Sydafrika har varit stort, berättar Inger Tjellander.
Just nu jobbar man med hur skolan ser ut i Sydafrika. I går fick gruppen, som består av elever från årskurs sex upp till och med årskurs nio, besök av Eric Khoza, som är sydafrikan, och Anna-Karin Kardell som jobbat med Framtidsfrön i Boxholm och som flera gånger besökt Sydafrika. De berättade och visade bilder från två skolor i Sydafrika, en rik skola och en fattig skola. Från den förstnämnda skolan fick eleverna till exempel reda på att de hade mycket datorer.
- De ligger långt före oss när det gäller det, berättade Anna-Karin Kardell.
Skaffa brevvänner
Hon sa också att idrott är viktigare i skolan där än här.
Eleverna fick också veta att alla i den fattigare skolan bor små skjul i ett fattig område och att många av eleverna har förlorat sina föräldrar.
- Aids är ett väldigt stort problem där, berättade Anna-Karin Kardell för eleverna.
Hon berättade också att skolan bara har råd att ge eleverna en blyertspenna per läsår.
- Därför har vi adopterat den här skolan och två gånger om året skickar vi ner ryggsäckar fyllda med pennor till dem.
Eleverna fick också ställa frågor till Eric och Anna-Karin och Eric berättade då bland annat om sina erfarenheter av apartheid-systemet.
Tanken är nu att eleverna i projektet på Nyhemsskolan ska få brevvänner i Sydafrika och att man också ska hjälpa till att samla in pennor till barnen i den fattiga skolan.
- Målet är också att några lärare och elever ska kunna åka dit, säger Inger Tjellander.