Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svunna tider är modellen

Fyllon som tagit lite för mycket ur flaskan. Disponentens döttrar som solar vid lyxvillans pool. Rallaren med gällivarehäng och välkända Finspångsmiljöer. Allt hittar den som tar en titt in i världen hos modelljärnvägsbyggarna i Finspång.

Foto:

FINSPÅNG2010-12-07 03:00
En murrig källargång leder fram till en mörk dörr. Bakom den öppnar sig ett kuperat landskap som berättar mer än en historia.- Ja, här finns mycket att se och berätta om. Har man fantasi så kan det sluta precis hur som helst, säger Torbjörn Hultgren.De är ett tiotal ur föreningen som stadigt träffas för att köra med sina modelltåg. Och visst har tågen i sig en stor betydelse, men allt på själva banan har ett stort värde för underhållningen.- Tågen är en del i det hela. Men här har vi möjlighet att bygga precis vad vi vill, säger Knut Walther.Han har byggt många av de husen som återspeglar ett tidigt Finspång på banan.- Här finns stationshuset. Det var jag på plats och mätte på för att få rätt mått på det. Sen har vi Majorsvillan och en del hyreshus med, säger han och pekar på en gul fastighet som finns kvar än i dag. - På 50-talet fanns en elak tandläkare i den kåken som satte skräck i alla Finspångs ungar. Skräckens hus helt enkelt, säger han.Ur cellplast och kartong bygger han fastigheter till banan. Birger Persson har bistått med originalritningar till de fastigheter som inte står kvar idag. Att få detaljerna rätt är viktigt i byggandet.- På det här taket har jag använt ett kugghjul för att göra takpannemönstret. Det gäller att vara uppfinnare med för att få till detaljerna på ett bra sätt, säger Knut Walther.Det som lockar lokförarna att komma varje onsdagskväll till lokalen är ett gemensamt intresse för tåg. - För mig är det viktigt med bakgrund och historia, säger Ingvar Arvidsson och fyller på lite rökolja i sitt svenska expresslok med tillhörande vagnar.- Det här loket är av samma typ som det som var med i den stora tågolyckan vid Getå 1918. 44 människor dog när banvallen gav vika och tåget åkte rakt ner i Bråviken. Efter det slutade man använda vagnar av trä eftersom de brann för lätt, säger han och pekar på sina vagnar vars modell är från år 1910. Loket gick senare att bärga och köra igen. Men trävagnarna var förstörda för alltid.- Sen är det ett teknikintresse med. Ingen av oss blev ju lokförare på riktigt heller, säger Lars Westell.Teknikintresset återspeglar sig i många medlemmars yrken. Faktum är att 14 av föreningens 35 medlemmar jobbar på Siemens i Finspång.- Men det finns många smygrallare som kommer hit bara för att titta också. Och alla som har ett tåg är välkomna ner hit, säger Ingvar Arvidsson och kör vidare i det vackra landskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om