När Bergskaeleverna Elin Joelsson, Olle Carlberg, Rebecca Thyrell, Elsa Hovbrandt och Evon Andersson skulle starta UF-företag kläckte de både en bra affärsidé och ett fyndigt företagsnamn.
– Vi blev inspirerade av appen "Too good to go" (som kopplar kunder till restauranger och butiker som har överskott av osåld mat). Det ska gå att sälja påsar med olika produkter som tillverkats av svinn, säger Elin Joelsson.
Företagsnamnet Svinngott UF har väckt många nyfiknas intresse. Det var Olle Carlberg som kom på namnet.
– När vi skulle komma på ett namn tänkte jag att det måste klinga lite. Jag satte ihop det med hjälp av orden svingott och svinnpåse, säger Olle Carlberg.
Bergska gymnasiets UF-lärare Malin Fritiofsson prisar initiativet.
– Det verkar som intresset är stort för deras affärsidé och personligen tycker jag alltid att det är kul när eleverna samarbetar med näringslivet och dessutom har ett gott syfte kopplat till miljö, säger Malin Fritiofsson.
Stora Coop Finspångs stormarknadschef, Magnus Hovbrandt, och bagerichef, Emil Egnell, samarbetar med UF-företaget.
– Det kastas mycket mat, som skulle kunna tas tillvara på. Av Coop Finspångs totala omsättning är cirka 1,5 procent svinn varje år. Det är enorma mängder som slängs. Det här är ett test, som är spännande och bra för miljön, säger Magnus Hovbrandt.
Bullar, bröd, frukt och grönt, chips och fikabröd är exempel på svinnprodukter.
– Vi har gjort marknadsundersökningar för att höra vad folk vill ha och ska till en början testa att tillverka skorpor och krutonger. Vi ska också testa att sälja svinnpåsar med livsmedelsprodukter från Coop som har kort datum, säger Elin Joelsson.
– Vi säljer våra produkter via sociala medier och ska även stå på marknader och se om företag är intresserade av att samarbeta, med julgåvor och liknande, säger Rebecca Thyrell.
Emil Egnell ser enbart positivt på samarbetet.
– Det är en jättebra idé. Klimatet är en het fråga och här görs något bra för miljön. Det här blir lärorikt för båda sidor, säger Emil Egnell.
Juice, must och fruktchips är andra exempel på vad eleverna kan tänkas tillverka på butikens svinn. Tanken är att verksamheten ska starta i oktober.
– Vi kan komma på nya idéer och olika smaker för produkterna som vi kommer att tillverka, konstaterar Olle Carlberg.