Det beror på att Finspångs kommun är en del av ett finskt förvaltningsområde, vilket innebär att kommunens nationella minoritet, Sverigefinnar, har vissa rättigheter.
Kommunen är därför skyldig att kartlägga behovet av finskspråkig kultur, verksamhet inom förskola och äldreomsorg samt språkrevitalisering.
– I år kommer vi att göra en stor kartläggning av alla dessa områden i samma webbenkät, berättar Tiina Mauritzell, kommunikatör hos Finspångs kommun för Finskt förvaltningsområde.
– Och det är viktigt att alla svarar på enkäten, även om man inte är intresserad av de här aktiviteterna, så att vi får en klar bild av intresse och behov.
Kommuner och landsting får ett statsbidrag som ska användas i samråd med minoriteterna och gå till merkostnader i kommunen, landstinget och regionen som uppstår med anledning av lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Statsbidraget ska inte bekosta sådant som kommuner och landsting och regioner redan tidigare har bekostat eller är skyldiga att göra enligt annan lagstiftning, till exempel dela ut föreningsbidrag eller anlita tolk.
Möjliga användningsområden till statsbidraget är bland annat:
•dialog och samråd med minoriteter, kartläggning, •informationsinsatser och översättningar, organisationsöversyn och verksamhetsutveckling, till exempel inom förskola och äldreomsorg, kultur- och språkinsatser, synliggörande av minoriteter och minoritetsspråk, till exempel skyltning, initiala mobiliseringsinsatser, till exempel inköp av litteratur, pedagogiskt material, del av personalkostnader och en handlingsplan.
Det var 2010 som lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk trädde i kraft i Sverige. Enligt lagen är samhället skyldigt att främja dessa språk och skydda minoritetsgruppernas egen kultur. De nationella minoritetsspråken är finska, tornedalsfinska, samiska, romani chib och jiddish.
Finspångs kommun är sedan 2013 del av finskt förvaltningsområde. Det innebär att kommunen har ett särskilt ansvar för att värna om det finska språket. Kommunen ska bland annat kunna erbjuda finskspråkig service samt förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska om behov finns. Kommunen har skyldighet att informera om rättigheter som följer med lagen.
För att kunna uppfylla lagens intentioner ska Finspångs kommun kartlägga sverigefinnarnas behov av service, vilket nu sker.
– Det är frivilligt att svara på enkäten, men vi önskar att alla som har finsk anknytning och bor i Finspångs kommun fyller i den senast 30 november, säger Tiina Mauritzell.