Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det går inte att fjanta runt med osynliga koppel"

"Generellt måste svenska hundägare skärpa sig när det gäller att ha sina hundar i koppel", säger Hans Rosenberg, presstalesperson hos Svenska kennelklubben.

"Det ska inte förekomma att hundar jagar hästar, cyklister eller folk som springer. Visar vi som hundägare mer respekt och följer regelverket, får vi också mer respekt och förståelse tillbaka", säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben.

"Det ska inte förekomma att hundar jagar hästar, cyklister eller folk som springer. Visar vi som hundägare mer respekt och följer regelverket, får vi också mer respekt och förståelse tillbaka", säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben.

Foto: Måns Engelbrektsson

Finspång2021-06-12 09:55

Hundintresset har ökat markant under pandemin. I mars i år registrerades 6 366 nya hundar hos Jordbruksverket, det är 1 500 fler nyregistreringar jämfört med mars 2020. Trenden är likadan för årets övriga månader. Totalt finns det nu över en miljon hundar i Sverige fördelade på cirka 750 000 ägare.

– Antalet hundar och hundägare ökar hela tiden och intresset verkar inte mattas av, berättar Hans Rosenberg.

Finns det några problem med den snabba ökningen?

– Att den nya hundägaren inte köper rätt ras. Varje ras är ämnad för ett speciellt ändamål. Det går inte att skaffa en hund bara för att den är vacker. Många raser kräver mycket av dig som hundägare. Till exempel räcker det inte att gå ut med en schäfer tre gånger om dagen, det krävs mer jobb för att hunden ska må bra.

Hans Rosenberg säger att många har valt att köpa hund under pandemin, när de arbetat hemifrån och kan tillbringa mer tid med sin nya hund.

– Vad händer när det blir mer normaltillstånd och inte så mycket hemmajobb längre? Vem ska ta hand om hunden då? En hund ska du kanske ha i upp till 15 år, men alltför många tänker kortsiktigt. Att skaffa hund är inte som att köpa ny mobil vartannat år. Rätt ras och långsiktigt tänk är jätteviktigt, poängterar han.

Har det ökade antalet hundar i Sverige också gjort att det är ett större problem med lösspringande hundar?

– Javisst är det så.Vi har glömt bort att vi inte bara har rättigheter, utan även skyldigheter som hundägare. Det ska inte förekomma att hundar jagar hästar, cyklister eller folk som springer. Visar vi som hundägare mer respekt och följer regelverket, får vi också mer respekt och förståelse tillbaka. Även om en lös hund oftast bara vill leka, så vet inte personen som möter den om det och det kan bli obehagligt. Jag vill inte heller möta en lösspringande hund, mest för att jag är osäker på hundägaren, förklarar Hans Rosenberg.

Vad ska jag göra om det kommer en hund springande mot mig?

– Stå still, då blir du ointressant för hunden. Men jag vet att det inte alltid är så lätt. 

Det finns inget koppeltvång i Sverige och Naturvårdsverket har "osynligt koppel" med i sina riktlinjer, för väldresserade hundar.

– Ett osynligt koppel är två meter, men det är rent fjanteri. Det är mycket bättre att hålla sin hund i ett riktigt koppel. Generellt måste svenska hundägare skärpa sig, uppmanar Hans Rosenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!