– När jag har presenterat uppfinningen har jag fått bra respons, men sedan händer ingenting. Det verkar som de inte förstår vilken vinst man kan göra, man kommer aldrig till beslut.
Vinsten i Green Innovation Contest borde gett mer gehör tycker han. Karl-Erik anser att uppfinningen är minst lika aktuell idag som för fem år sedan. Då var han 85. I år fyller han 90.
Vad handlar det då om?
Enkelt uttryckt skapar innovationen möjligheter för vätska eller gas/luft att samlas från två eller flera rör till ett större, utan att onödigt mottryck uppstår. Det fungerar även åt andra hållet, från större rör som förgrenas i mindre.
Oftast sker sammankopplingen via T- eller Y-rör, men de skapar ofta en turbulens i mötet med varandra. Med en speciell böj på röret, en ejektorböj, drar man istället nytta av den acceleration som skapas.
– Det blir en väldig sugeffekt, säger Karl-Erik Andersson.
Några som faktiskt har använt ejektorböjen är japanerna. Vid ett kolkraftverk installerades för flera år sedan 24 ejektorböjar. Karl-Erik var på plats i Japan och hjälpte till med prestandamätningar.
Sedan finns hans innovation också vid en pumpstation i Falla, där Karl-Erik tillsammans med Finspångs tekniska verk installerade ejektorböjen. Vd Paul Barath fanns inte med då, men bekräftar att en installation skedde. Han har inga aktuella siffror på de effektvinster man nådde, men vet att det uppstod en positiv effekt.
Han förstår Karl-Erik Andersson frustration.
– Han är inte den enda uppfinnare som har svårt att få gehör för sina uppfinningar, säger Barath.
Resultatet från Falla har Karl-Erik noga dokumenterat. Hans mätresultat visar en halvering av effektåtgången.
Det är just i kommunala system hans patent skulle kunna användas. Både i vattenledningar och avlopp.
– Nu när det är så mycket översvämningar skulle ledningsnätet kunna svälja mycket mer vatten. Fjärrvärme är ett annat användningsområde, säger Karl-Erik.
Helt tyst är det inte på marknaden.
– Före jul presenterade jag ejektorböjen för ett företag i rörbranschen här i Finspång. De var intresserade, men det var huvudkontoret i Göteborg som skulle fatta beslut.
2015 trodde han att hans innovation skulle komma till användning i många kommunala avloppssystem. Så blev det inte.
– Det är svårt att vara innovatör i Sverige. Det är svårt att nå ut, konstaterade Karl-Erik Andersson i en intervju redan 2013.