Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt för kommunen att påverka kadmiumflödet

FINSPÅNG
Genom att göra en flödesanalys av kadmiumflöden i Finspång har Annica Lindqvist från Linköpings universitet visat att metoden fungerar för att få en helhetssyn på kommunens miljöarbete.

Finspång2002-11-18 00:00
- Att det blev just kadmium var inte det primära syftet, utan att se hur själva metoden fungerade som ett verktyg när en kommun vill samla sina fakta, säger Annica Lindqvist.
Annica Lindqvist är 29 år och verksam vid Industriell Miljöteknik på Linköpings universitet, i maj 2002 disputerade hon och har skrivit en avhandling om flödesstudier som metod.
Tidigare har hon gjort en regional studie på initiativ av länsstyrelsen. Det var i samband med att kommunerna måste klara de strängare kraven för avfallsrening. Linköping och Finspång ingick i de studierna och Annica Lindqvist inledde ett vidare samarbete med Finspångs kommun eftersom hon fått så bra respons.
- Ja det är inte så att just Finspång har enorma problem med kadmium, den här flödesanalysen syftar också till att se vad kommunen kan göra för att förebygga kadmiumförekomsten, säger hon.

<b>Hushållsutsläppen ökar</b>
Kadmium är numer förbjudet att tillföra, men eftersom det är ett grundämne kommer det alltid att finnas. Men som kommun kan man se till att avloppsverkens rensning är så effektiv som möjlig. Det är det som Finspångs Tekniska verk gör i och med att man bygger nya slambäddar. Helst vill man dock reducera mängden kadmium som överhuvud taget når avloppsreningsverken. Det har också gjorts i och med att industrierna har minskat utsläppen av metallen. Kadmiumutsläpp från bilvårdsanläggningar är ytterligare en orsak eftersom de släpper ut sitt bara delvis renade avloppsvatten till avloppsverket. Förhoppningen är dock att kadmium är på väg att fasas ut ur systemen.
I dag står de industriella utsläppen för en mindre del än tidigare och det är istället utsläpp från hushåll och dagvatten som fått en ökad betydelse. Ett utsläpp som är svårt att ta reda på vart det egentligen kommer ifrån.
Nu i veckan kommer Annica Lindqvist till Finspång för att berätta om sin flödesanalys.
<B>Fakta kadmium</B>
? Kadmium erhålls som biprodukt vid zink-, koppar- och blyframställning. Metallen utvinns huvudsakligen ur de rökgaser som bildas.
? I högre doser eller koncentrationer är kadmium giftigt för alla former av liv.
? Kadmium har stor benägenhet att anrikas, särskilt kraftig är anrikningen i storsvampar, t. ex. snöbollschampinjon.
? Sedan 1982 är det förbjudet i Sverige att använda kadmium som stabilisatorer för plaster, som färgämne och för ytbehandling.

Källa: www.ne.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om