Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svart fångst i lugnt vatten

Norr om Finspång ligger sjön Ormlången. Några hundra meter från sjön har Kenneth Israelsson sommarboende i en röd stuga. Ikväll är en speciell kväll. Det är nämligen kräftpremiär. Tillsammans med dottern My, kompisen Anders Engstrand och hans dotter Fanny har han gjort sig i ordning för att åka ut på årets första kräftfiske.

Kräftsallad någon? Fredsbetonad samexistens mellan kräfta och näckrosblad.

Kräftsallad någon? Fredsbetonad samexistens mellan kräfta och näckrosblad.

Foto: Sandberg Niclas

FINSPÅNG2008-08-09 03:00
- Det är fantastiskt fint härute. Runt sjön är nästan helt obebyggt. Det är en slags stadsnära vildmark, säger Kenneth Israelsson. Traditionellt sett räknas den första onsdagen i augusti som kräftpremiär. Tidigare var det styrt av centrala regler, men idag bestäms det regionalt när man får fiska kräftor i varje sjö. I Ormlången är fisket begränsat från den 6 augusti till den 30 september. Det är inte något som stör det förväntansfulla kräftfiskegänget. - Hade man ätit kräftor året runt hade det tagit udden av det. Så här blir det lite mer speciellt, säger Anders Engstrand. De tar sig ner till sjön genom en dunkel tallskog. Från en vinglig brygga kliver de ner i en vit eka. Klockan är sju, och det har blivit dags att lägga ut burarna för första gången ikväll. Det första steget för att få kräftor är att lägga bete i buren. Ikväll är det gammal fiskrens av abborre och gädda som ska locka de bakåtsträvande djuren. 9-åriga My anmäler sig frivillig, men är inte helt bekväm med fiskhanteringen. - Usch, ska jag hålla i fiskarna ska jag ha glass sen, säger hon. De glider ut i det lugna vattnet. Ekan trotsar ett hav av gröna näckrosblad. My och Fanny turas om att lägga ut burarna, som sjunker en efter en medan ekan glider längs sjökanten. Efter 30 stycken utlagda är det stopp. Nu är det bara att vänta. - Ju mörkare det blir, desto mer aktiva blir kräftorna. Då går närmare land för att leta föda. Annars trycker de mest bland sten och försöker gömma sig, säger Kenneth Israelsson. Han har fisket i blodet. Metandet var en självklarhet under uppväxten i Narvik. Senare gick han på sjön i Lofoten för att fånga torsk. Idag jobbar han med att få fart på Norrköpings sportfiske. Men kräftfisket är mest en lek. - Det roliga med kräftfisket är det sociala. Jag tycker att det är roligt att ta ut vänner och fiska. Sen är det viktigt att lära barnen hur man gör, för att bevara traditionerna. Kräftfiske är så pass svensk sensommar som det kan bli, säger Kenneth Israelsson. Efter nästan tre timmars väntan i stugan börjar natten krypa sig på. Kräftorna är i rörelse och det är dags att skörda frukterna av det tidigare arbetet. Kräftfiske är ett mörkerfiske både för kräftorna och för människan. Kenneth Israelsson beskriver hur jägaren i honom kryper fram om natten. - Man blir så fokuserad på det man håller på med. Allting krymper på nåt sätt. Fokuseringen blir total. Man tappar synen i mörkret och går mer på dofter. Till slut ser man bara kräftfisket, säger han. Men den första buren är tom, så också den andra. Men till slut: - En, två, tre! My och Fanny är lyckliga när buren äntligen är full. Kräftorna töms ner i en stor vit plasthink. De svarta djuren rasslar runt i hinken i en febril kamp för att undkomma inspärrningen. Men förgäves. När 30 fällor är tömda ligger ett 20-tal i hinken. Men kvällen är långt ifrån slut. Vid fem på natten ska kräftfiskargänget tömma de sista fällorna. Ljuset från en lägereld flämtar på avstånd. Tystnaden är total och mörkret likaså.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!