Enligt Lärarförbundets statistik har antalet vakanta lärartjänster i Östergötlands län ökat med tre procent sedan 2011, vilket är samma nivå som hela rikets ökning. I Finspång är ökningen åtta procent.
- Det här är ett bekymmer. Läraryrket är ju tyvärr inte jätteattrativt längre och vi ser att det är väldigt många lediga platser på högskolorna. Vad vi behöver göra är att visa att det är roligt och stimulerande att arbeta med barn, säger Marianne Antonsson.
För nära Linköping
Att det är svårt att rekrytera lärare till Finspång är dock inget nytt problem och Marinne Antonsson menar att det bland annat kan bero på att kommunen ligger så nära Norrköping och Linköping som båda erbjuder lärarutbildningar. Finspång har också en lägre lönenivå jämfört med framför allt Linköping.
- Många studenter väljer att stanna kvar och arbeta på sina studieorter. Vi har också kämpat för att ingångslönerna ska ligga på samma nivå som kommunerna runt omrking. Pendlar du hit ingår dessutom resekostnader, säger hon.
Hon hävdar dock att det så här års alltid brukar finnas vakanta platser och att de inte varit med om att tjänsterna inte blivit tillsatta inför skolstart.
Nationellt problem
Finspångs kommun tittar löpande på åtgärder för att locka hit fler lärare men utbildningsrådet Ulrika Jeansson menar att den spådda lärarbristen främst är ett nationellt problem.
- Detta handlar om hur man driver lärarfrågan på en central nivå, det vill säga att ställa sig frågan om vi har rätt skolpolitik. Det kan inte vi i Finspång ta tag i själva, säger Ulrika Jeansson.
- Det är ju också en lönefråga, eftersom de förhandlas centralt. Lönerna kan ju också vara ett sätt att göra ett yrke mer attraktivt.
Läs mer i papperstidningen.