Många missar att ta gratis HPV-vaccin även i Finspång

Få kvinnor har tagit det kostnadsfria HPV-vaccinet i Östergötland och ännu färre i Finspång. Under slutspurten ser regionen en ökning som ändå inte räcker till – istället förlänger man erbjudandet.

Johanna Lilja och dottern Kerstin på Vårdcentrum i Finspång. För Johanna var det självklart att gå och vaccinera sig mot HPV när erbjudandet kom upp.

Johanna Lilja och dottern Kerstin på Vårdcentrum i Finspång. För Johanna var det självklart att gå och vaccinera sig mot HPV när erbjudandet kom upp.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-12-10 12:00

Alla kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 erbjuds gratis HPV-vaccin under 2024. HPV-viruset kan orsaka livmoderhalscancer som är den tredje vanligaste cancertypen för kvinnor i åldern 29-49 år.

Målet var att vaccinera 70 procent av kvinnorna i gruppen innan årets slut. Forskarna tror att man på så sätt kan uppnå flockimmunitet och därmed utrota livmoderhalscancer redan till 2027.

Nu tycks det målet ganska svåruppnåeligt: bara 39,6 procent ur gruppen har tagit vaccinet i Östergötland och i Finspång blott 35 procent.

Kerstin Jonsson är vaccinationssamordnare på Region Östergötland och har en teori om varför:

– Här är det nog att man är mitt i livet och kanske inte helt fokuserad på det här och drar sig för att gå. Sedan går det olika bra i olika länsdelar och det beror ju på sammansättningen av befolkningen också. En del är mer villigare än andra, kanske beroende på språksvårigheter eller annat.

undefined
Kerstin Jonsson är vaccinationssamordnare på Region Östergötland och tror att målgruppen kvinnor 25-30 är svår att nå fram till för att de är mitt i livet och fokuserade på annat.

Märker ni någon skepticism mot vaccin generellt som kan hämma kvinnor att ta vaccinet?

– Inte i den här gruppen, förutom enstaka individer. 

Eftersom HPV-viruset sprids via sexuella kontakter, struntar de med fast partner i att vaccinera sig? 

– Så kan det vara, naturligtvis, men alla mår väl av att ta vaccinationen. Livet kan ändra sig, säger Kerstin Jonsson.

För Johanna Lilja i Finspång var det självklart att ta vaccinet när erbjudandet kom.

– Och sen såg jag att alla mina vänner på sociala medier delade informationen om att man kunde utrota cancern om tillräckligt många tar det, så jag känner att det är viktigt, säger hon.

Att det skulle kosta 6 000 kronor att ta vaccinet efter årsskiftet avgjorde också saken för Johanna Lilja. Hon förstår inte varför vissa avstår.

– Man får ju utskick via 1177, så det kan ju inte bero på att man inte har fått informationen, säger hon. 

I Region Östergötland ser man nu ett ökat tryck på att boka sig, så här veckor innan årsskiftet. Vaccinationssamordnaren kan inte säga om samma tryck syns i Finspång men klart är att målgruppen har fortsatt att kavla upp ärmarna. I augusti låg siffran på 27 procent.

Nu meddelar Karolinska Institutet, som leder studien bakom vaccinationerna, att man kommer att förlänga gratisperioden med ett halvår för de regioner som inte nått målet än (det vill säga alla utom Kalmar och Värmland).

– Sedan kommer vi att ändra i organisationen i regionen så från och med i vår kommer det ligga på kvinnoklinikerna, men det blir likadant för patienterna, berättar Kerstin Jonsson.

Om HPV

HPV är en förkortning av humant papillomvirus. Det finns många olika sorters HPV.

Några typer av HPV kan orsaka cellförändringar som kan utvecklas till cancer, till exempel i livmoderhalsen. De typerna av HPV brukar finnas i underlivet och smittar genom sexuella kontakter. Infektionen kan också läka av sig själv.

Kvinnor i vissa åldrar blir kallade att lämna prov för att upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen tidigt.

Det finns inget sätt för män att undersöka och få svar om de har HPV.

Alla barn som går i årskurs 5 erbjuds att vaccinera sig mot HPV.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!