Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Får bara skjuta en fjärdedel av önskemålet – ändå svårt

Trots att kommunjägarna bara får skjuta en liten del av antalet hjortar som önskats, har bara en bråkdel fällts. "Det är mycket svårt att jaga i tätbebyggt område", säger Anders Svensson, mark- och exploateringsingenjör.

Den här bilden vill många villaägare slippa se i vinter. Kommunjägarna har fortfarande ett 20-tal dovhjortar att skjuta av innan skyddsjakten går i mål den siste februari 2024.

Den här bilden vill många villaägare slippa se i vinter. Kommunjägarna har fortfarande ett 20-tal dovhjortar att skjuta av innan skyddsjakten går i mål den siste februari 2024.

Foto: Max Kusserow/arkiv

Finspång2023-11-08 17:00
undefined
Den här bilden vill många villaägare slippa se i vinter. Kommunjägarna har fortfarande ett 20-tal dovhjortar att skjuta av innan skyddsjakten går i mål den siste februari 2024.

Vi skrev tidigare i höstas att Finspångs kommun ansökt om skyddsjakt på dovhjort i tätorten.

Önskemålet var att få fälla 100 djur. Men länsstyrelsen godkände enbart 25. Skyddsjakt blir aktuellt när tidigare försök att skrämma bort dovhjortarna i berörda bostadsområden har misslyckats. Företrädare från kommunen uppskattade i augusti att det fanns cirka 200 dovhjortar i eller i nära anslutning till tätorten.

– Enligt senaste rapporteringen har vi fällt fem individer (tre kalvar, en hind och en spetshjort). Hjortarna har skjutits på Norrmalm, Nyhem, Viggestorp, Torstorp och i Falla. Samtidigt minskar klagomålen på förstörde trädgårdar och det gläder oss, förklarar Anders Svensson.

undefined
Villaägaren Tommy Andersson i Lotorp har länge kämpat mot dovhjortar som gör stor skada på bärbuskarna i trädgården.

En effekt av pågående skyddsjakt verkar nämligen vara att färre dovhjortar tycks leta efter mat i trädgårdar.

– Klagomålen har minskat betydligt. Ett fällt djur kan göra så att dovhjortarna håller sig undan ett tag i alla fall. Men fallfrukten lockar. Dessutom är det fortfarande ganska varmt ute. Det gör att hjortarna har lätt att skrapa och riva i komposter, säger Anders Svensson.

Han uppmanar villaägare att tänka till innan man matar småfåglar.

– Det är tyvärr inte bara fåglar som lockas av foderautomaterna. Dovhjortar kan vända till i trädgårdarna, men vildsvinen är värre.

undefined
Kommunjägaren Christer Rosenqvist inspekterar en trädgård på Norrmalm som fått besök av dovhjortar som haft kalas.

Länsstyrelsens tillstånd för skyddsjakt på dovhjort i Finspång började gälla den första september.

Ytterligare 20 djur får skjutas.

Vad är planen?

– Vi har egentligen ingen plan. Framför allt är det väder och vind som spelar stor roll när vi kan jaga eller inte. Å andra sidan är det svårt att jaga i tätbebyggt område. Som jägare gäller det att tänka sig för både en och två gånger innan man skjuter. Jägarna ser mycket dovhjort på dagtid men då är det inte alltid passande – trots att de bär västar – att springa med vapen i händerna eller skjuta.

Det låter lite otäckt?

– Vetskapen att någon människa plötsligt kan dyka upp i mörkret är otäck. Det kan vara allt från motionärer till hundägare. Men kommunjägarna är skickliga. De har stor vana att jaga under kvällar och nätter. Som jägare gäller det att hela tiden tänka sig för.

undefined
En flock dovhjortar vilar ut i sommarlandskapet.

Enligt Viltskadecenter ökar antalet dovhjortar. Djuren gör stor skada på vall, gran och grödor på åkermark, samt går hårt åt blommor och bärbuskar i trädgårdar. På vintrarna äter de bark och späda grenar på fruktträd.

Karta: Falla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!