Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nattpatrull ersätter sovande jour – därför tas beslutet

"Utifrån ansträngda ekonomiska läget i kommunen ser alla verksamheter över hur de kan bidra", säger socialchef Annica Ottosson, angående borttagandet av sovande jour.

Annica Ottosson, socialchef i Finspångs kommun, påpekar att förändringen genomförs på grund av det ansträngda ekonomiska läget i kommunen.

Annica Ottosson, socialchef i Finspångs kommun, påpekar att förändringen genomförs på grund av det ansträngda ekonomiska läget i kommunen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2024-04-21 05:00

Nyheten i korthet

  • Finspångs kommun ska ta bort sovande jour vid flera servicebostäder inom LSS för att balansera budgeten.
  • Socialchefen, Annica Ottosson, förstår personalens och de anhörigas oro men försäkrar att man arbetar för att säkerställa god kvalitet och resurseffektivitet.
  • Förändringen berör omkring 30 medarbetare och har redan genomförts på fyra servicebostäder.

Personal och anhöriga är oroliga för att sovande jour ska tas bort vid flera servicebostäder inom LSS. Finspångs kommuns socialchef Annica Ottosson understryker att det handlar om att få en budget i balans.

– Vi arbetar aktivt med våra bemanningskrav i verksamheterna, så att vi har rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle. Det hänger ihop med bemanningsutmaningen vi står inför i Finspång och nationellt när det gäller vård- och omsorgsarbete. Vid servicebostäder, där denna förändring har genomförts eller planeras att genomföras, har analys av behovet nattetid genomförts innan beslut fattats kring förändringen, säger Annica Ottosson.

Vid hur många servicebostäder försvinner sovande jour i Finspång och hur mycket personal påverkas totalt?

– I dagsläget har vi fyra servicebostäder utan sovande jour om vi räknar med senaste enheten där förändringen genomförs. Det berör omkring 30 medarbetare.

Det finns en oro hos personal och anhöriga att tryggheten försvinner för de boende (brukarna) när sovande jour tas bort. Vad säger du om det?

– Vår uppgift är att utföra verksamhet med god kvalitet på ett resurseffektivt sätt. Vi har förståelse för om det under en omställningsperiod kan skapa otrygghet, säger Annica Ottosson. 

Boende, anhöriga och gode män har bjudits in för att prata med enhetschefer om förändringen, och boende har haft möjlighet att träffa medarbetare i LSS-nattpatrullen. 

– Brukarna har alltid möjlighet att ringa LSS-nattpatrullen under hela natten. För den som önskar kan även larm till LSS-nattpatrull ordnas. Enhetschef finns även tillgänglig för brukare, anhöriga och gode män under övergångsperioden, säger Annica Ottosson.

undefined
Vid Bävervägen 11 A ligger en av de berörda servicebostäderna.

När det blir nattpatrull, som inte är lika bekanta med de boende, befarar anhöriga och personal att brukarna inte kommer ringa larmnumret, utan i stället välja att ringa sina anhöriga nattetid.

Annica Ottosson berättar att LSS-nattpatrullen består av fyra medarbetare med lång erfarenhet och stor kompetens:

– Flera har kännedom om brukarna som bor på våra servicebostäder, då de tidigare arbetat inom boendeformen. LSS-nattpatrulen är bemannad av två medarbetare per natt. 

Hon bekräftar att personal vid servicebostäderna framöver kommer att ”sambemanna”, det vill säga kunna arbeta vid olika enheter i kommunen.

– Det stämmer. Utifrån bemanningsutmaningen finns behov att hitta framgångsrika sätt att bemanna verksamheterna med rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle. Vi har många duktiga medarbetare med lång erfarenhet i verksamhetsområdet som har arbetat på flera grupp- och servicebostäder och gärna arbetar på flera enheter. På så vis nyttjar vi vår kompetens där den behövs. Ett omfattande arbete har gjorts utifrån hur varje enskild medarbetare kan tänka sig att bidra till sambemanning.

Flera anser att det gått väldigt snabbt från att information ges till att förändringen genomförs, att det kunde varit en smidigare övergång för alla inblandade. Vad anser du om det?

– På vissa enheter har förändringen redan genomförts, på andra enheter kommer förändringen genomföras successivt framöver, beroende på behov. I information som gått ut har möjlighet till dialog och öppenhet i frågan varit tydlig. Vi har fått några få frågor gällande förändringen, men vi har inte kännedom om upplevelsen att förändringen gått snabbt, säger Annica Ottosson.

Karta: Bävervägen 11A
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!