Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svaret: Asylsökande får vara beredda på att flytta runt

Migrationsverket anser att omflyttningen är nödvändig. "En anpassning vi gör", säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef på Migrationsverket.

Omflyttningen pågår med de tillfälliga asylboenden som sagts upp. Liselotte Ingesson Politis anser att man lyssnar på barnens behov under processen och att det är förenligt med barnkonventionen.

Omflyttningen pågår med de tillfälliga asylboenden som sagts upp. Liselotte Ingesson Politis anser att man lyssnar på barnens behov under processen och att det är förenligt med barnkonventionen.

Foto: Fredrik Jonson

Finspång2020-11-26 12:00

När alla tillfälliga asylbostäder sägs upp i Östergötland, tvingas de asylsökande att flytta till tillfälliga asyllägenheter i närheten till Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Boden. Då de är i slutet av sina asylprocesser.

Det hade inte kunnat gå att bo kvar och att man successivt minskat de tillfälliga asyllägenheterna de redan bor?

– Det är en anpassning vi gör, både med personal och att vi har kontakt med våra fastighetsägare att lämna tillbaks lägenheter. Då vill vi göra det mer koncentrerat, än att göra det under en längre tid. Omflyttningar som vi ser är nödvändiga. Det räcker inte med att flytta ut I takt med att asylsökande får uppehållstillstånd eller återvänder till sina hemländer, säger Liselotte Ingesson Politis.

Domstolarna som avgör ärendena har högre kapacitet nu än tidigare, vilket minskat ledtiderna. Migrationsverket vill därför att de asylsökande ska finnas närmare de städer där deras ärenden handläggs i slutfasen.

Omflyttningar berör ofta barn, som fötts här och börjat förskolan eller skola. Nu tvingas de bort från sin hemmiljö?

– Ur ett barns perspektiv förstår vi att det kan vara svårt, för de har ofta skaffat vänner. Men så är asyltiden en speciell tid för det är tillfälliga bostäder, just då och endast en väntan. på att antingen få bosättning i en kommun eller planera att återvända till hemlandet. Vi får också lyssna till barns behov och se till att flytten blir så bra som möjligt, även om det är ett mindre uppbrott att flytta från en kommun till en annan. Det är ändå en flytt man behöver göra.

Är det förenligt med barnkonventionen?

– Den gäller här också. Det är något vi tittar på. Vi arbetar för att det blir så bra som möjligt och att vi tar den hänsyn vi kan, för att i så stor utsträckning som möjligt lyssna på barnens behov. Vi vet också att det, även om man behöver flytta, finns möjlighet till den skolgång och omsorg på den nya orten.

Det står att de bara ska ha 25 kilos packning, vad är det de flyttar till?

– Vanligast är att de flyttar från en lägenhet till en annan. Men det är viktigt att komma ihåg att det endast är tillfälliga bostäder under asyltiden. Där de har tillgång till möbler och husgeråd. Sedan är utgångspunkten att de ska kunna hantera sin packning själv. Här kan sökande själva hjälpa till genom annan transport eller att skicka om man har mer ägodelar man samlat på sig.

Karta: Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!