Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svår väg till läraryrket

FINSPÅNG
Jonas Daneborn är en av två finspångskillar som nappade på projektet fler män till
läraryrket.
Sedan i mars studerar han på distans för att läsa in det
tredje gymnasieåret, men det var inte alls som han trott.

Finspång2002-06-25 00:00
- För det första uppfattade jag det som att man var garanterad en plats i projektet om man var behörig, fast det är som vilken ansökan som helst, säger Jonas.
Att läsa in det tredje gymna-sieåret är tufft. Dels kan det vara länge sedan man senast studerade, dels kan det vara svårt att få hjälp med ämnena.
Jonas läser just nu matte, svenska och samhällskunskap och under våren har det fungerat ganska bra eftersom han har kunnat gå till det öppna klassrummet där han kunnat få hjälp med framför allt matten.

<b>Stängt klassrum</b>
- Det var jättebra, bara att räcka upp handen så kom det någon som man kunde fråga och diskutera med, säger han.
Nu över sommaren är det värre. Det öppna klassrummet är stängt och Jonas egen internetuppkoppling har brakat ihop. Det var den andra möjligheten han hade, att via nätet maila in frågor till en av lärarna på Liber.
- Det känns inte som man direkt vill springa ner till biblioteket med ett mattetal i taget...

<b>Räddare i nöden</b>
I morgon kommer dock räddaren i nöden. En kille i Jonas innebandylag som är lärare flyttar hem och även om man rimligtvis inte ska behöva vara beroende av vänner för att klara sina studier hörs ett uns av hoppfullhet i Jonas röst när han berättar det.
För vissa dagar tycker han att det känns helt hopplöst.

<b>Osocialt och tråkigt</b>
- Jag märker ju att jag inte hinner med. Jag har ett studieschema som jag ska följa och enligt det ska jag vara färdig i januari. Det är inte troligt att jag hinner tills dess om ett mattetal tar en vecka att lösa.
Ytterligare en kille i Finspång läser in sitt tredje gymnasieår för att kunna delta i projektet, men eftersom kompletteringen är väldigt individuell kan de två inte plugga ihop.
- Vi läser inte samma ämnen samtidigt, säger Jonas.

<b>Kanonkul med ungarna</b>
Allt är inte nattsvart, även om Jonas inte ser vad han har för användning av det han just nu läser i sitt arbete så småningom.
- Jag har ju jobbat i två år som lärarassistent och hållit i lektioner själv. Man har ju tillgång till böcker och det är i ihop med eleverna som man märker att det funkar, säger han.
Nu finns inte heller ett uns av hopplöshet kvar i Jonas röst och det hörs att han verkligen gillar läraryrket och på frågan om han inte tycker att utbildningen känns bortkastad när han istället skulle kunna fortsätta som lärarassistent blir svaret:
- Absolut inte!

<b>Kommer klara det</b>
För även om det känns motigt och närmast hopplöst och han inte alls är säker på att han kommer med i projektet så finns det lite "jävlar anamma" i rösten när Jonas pratar framtid.
- Klarar jag bara av kompletteringen så kan jag söka något annat.
Men han kommer nog att greja det för han pratar redan om hur skönt det ska bli att börja i en klass på universitetet och slippa sitta ensam hemma och plugga.
<B> Fakta/"Fler män till läraryrket"</B>

- Under våren 2002 drog projekt "Fler män till läraryrket" i gång genom att män som är, eller riskerar att bli arbetslösa erbjuds ett preparandår. Fram till januari 2003 har de på sig att läsa upp, eller komplettera gymnasiebetyg för att vara behöriga att söka preparandåret.

- Projektet bygger på ett samarbete mellan Linköpings universitet, Kunskapslyftet, Länsarbetsnämnden och Länsstyrelsen i Östergötland.

- 2003 startar preparandåret, en förberedande lärarutbildning under ett läsår där praktik och teori varvas.

- När du har avslutat preparandåret och blivit godkänd både i teoretiska och praktiska studier är du garanterad en plats på lärarutbildningen vid Linköpings universitet.

- Preparandåret 2003 är en arbetsmarknadsutbildning och ger rätt till aktivitetsstöd.

- 20 högskolepoäng får du räkna dig till godo för preparandåret och efter det året får du söka studiemedel för de återstående tre åren.

- Preparandåret har 68 sökande till 25 platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om