Det var lördagen den 12 maj. Linn Koljo befann sig på en restaurang i Valdemarsvik. Hon visste att hennes pappa Tobias och bror Svante befann sig på en motocrosstävling i Hallstavik.
Då ringde telefonen, men ingen hördes i andra änden.
– Det var pappa. De brukar aldrig ringa, utan bara messa när de är ute på tävling. Jag blev så himla nervös och hade en inre känsla att något var fel, berättar Linn Koljo.
Hon gick ut från restaurangen och fick kontakt med sin far.
– Jag hörde direkt att det var väldigt allvarligt, Svante var svårt skadad och låg i respirator.
Svante hade kommit in fel på ett stort hopp och flugit rakt in i ett annat hopp med huvudet före och genast blivit medvetslös. Familjen gav inte upp och personalen på Karolinska sjukhuset i Stockholm gjorde allt i sin makt.
Men den 17 maj tvingades de närmast anhöriga ta farväl.
– Då sa jag hej då till honom, säger Linn.
I denna fruktansvärda stund tog familjemedlemmarna ett beslut som räddade livet på flera andra personer.
– Det var mamma som sa: ”Jag vill att hans hjärta ska fortsätta slå i någon annan”, säger Linn Koljo.
Det gick oerhört snabbt från beslut till handling. Åtta organ i form av hjärta, lungor, njure, bukspottkörtel och lever donerades till sex olika människor som var i akut behov av hjälp.
– Alla som fick organen har blivit helt friska. En man i 60-årsåldern var väldigt sjuk, men kunde räddas i sista stund. Det känns helt fantastiskt. Läkarna och sjuksköterskorna har gjort ett otroligt jobb, de har arbetat väldigt snabbt med att utföra alla operationer.
Familjen Koljo är tacksamma för att Svantes organ hjälper andra att leva vidare.
– Jag kommer alltid tänka på den person som fick Svantes hjärta. Jag tror att både jag och min bror trodde att vi var odödliga. Men det finns ingen turordning när man dör, man kan dö väldigt ung, betonar Linn Koljo.
Sex personer mellan 20 och 60 år fick sina liv räddade tack vare en ung, stark, frisk 18-åring, som råkade ut för en hemsk olycka. Linn påpekar att det skulle behövas många fler donatorer i Sverige.
– Det står hundratals personer i kö, enbart på Karolinska, men sjukhuset gör endast 17 donationsoperationer per år. Det är många som hinner dö i väntan på rätt organ. Det är många som inte känner till att de måste anmäla sig till donationsregistret. Det tar bara en minut att registrera sig på internet.
En enkel grej som kan få en betydelsefull mening.
– Hade min bror kunnat få ett nytt organ, hade jag velat det. Jag tycker att det borde vara som i Finland, där alla är potentiella donatorer. Kan du tänka dig att ta emot, måste du kunna tänka dig att ge, anser Linn Koljo.
Hennes öppna och gripande texter om hennes brors död på Facebook har berört många.
– Jag tycker det är viktigt att kunna prata och skriva om det. Jag tycker om att skriva, det är någon form av terapi för mig. Ska man skriva, ska man öppna sig helt.
Svante Koljo var två år när han fick en fyrhjuling, fem år när han fick sin första crosscykel och 18 år när han lämnade jordelivet, samtidigt som han gav nytt liv till sex allvarligt sjuka människor.
– Den lilla pojken från Brystorp kommer alltid att förbli en superhjälte, både för oss, men även för sex andra familjer där ute som fick behålla sina älskade, konstaterar Linn Koljo.