– Jag tycker inte om den där myten som skapats att Frank Sinatra inte gillade Finspång. Fredrik Wikingsson spädde på myten i sitt sommarprogram i radion 2015 genom att påstå att det bara var 40 personer i publiken, som dessutom ägnade sig åt att supa och älska i buskarna, säger Örjan Lindvall, kapellmästare i Köpings storband och född och uppväxt i Finspång.
Enligt Wikingsson upplevde Sinatra sitt livs svåraste tid just i Finspång och hade aldrig mått så dåligt som just då. Förvisso hade Sinatras stjärna falnat och det var inte heller helt gnisselfritt i det nya äktenskapet med Hollywoodstjärnan Ava Gardner som också var med på Sverigeturnén.
– Hur kan Wikingsson veta hur Sinatra mådde? undrar Örjan Lindvall och skakar på huvudet.
Det vi vet är att det var 537 betalande åskådare i Finspångs Folkets park fredagen den 30 maj 1953. Entrékostnaden var fyra kronor och ytterligare två kronor om man ville sitta. Gaget för Frank Sinatra som också innefattade Ava Gardner på scenen var 6 000 kronor. Gardner, av många ansedd som världens vackraste kvinna, satt dock kvar på hotellet i Norrköping, där Sinatra senare sjöng på Folkborgen. Just den här konserten blev alltså ingen höjdare ekonomiskt för Folkets park i Finspång som mellan åren 1937 och 1946 ska ha haft 343 000 besökare.
– Sinatras turné i Sverige inleddes i Skåne. Efter två spelningar så kickade Sinatra sina danska kompmusiker som han inte tyckte höll måttet och var för glada i alkohol. Till spelningen i Finspång kallades nya musiker in blixtsnabbt som fick repa med Sinatras pianist klockan 12 samma dag som spelningen, berättar Örjan Lindvall från scenen för den stora publiken i Kulturhuset.
Efter Sinatras framträdande i Finspång skrev recensenten i tidningen Essä de klassiska raderna: ”Han såg ut som ett lördagsfint cykelbud från Finspångs ångtvätt.” Mediadrevet var hårt mot Sinatra och hans insatser på de svenska scenerna. Turnén avbröts också i förtid på grund av stjärnans ”förkylning”.
Köpings storband består av 17 musiker som på lördagseftermiddagen hade med sig skickliga solisterna Lina Adolphson och Markus Olsson. Publiken är med på noterna både när musiken ljuder och när Örjan Lindvall berättar anekdoter från Frank Sinatras långa karriär.
– Det här är riktigt bra musik som svänger hela tiden. Tyvärr var jag bara sju år när Frank var här så jag minns ingenting av det, säger Birger Sunnerberg i pausen.
Han får medhåll av frun Ewa-Britt.
– Ja, jag gillar musiken. Det har blivit så på lite äldre dagar.
Kan Finspång och Sverigeturnén ändå varit lågvattenmärket för Frank Sinatra? Den makalösa vändningen var på väg. Klassiska sånger som ”I’ve got you under my skin” och ”I get a kick out of you” fick fart på karriären. I augusti 1953 hade storfilmen Härifrån till evigheten premiär. Där hade Sinatra en biroll som han i mars 1954 vann en Oscar för. Hans skivor började omedelbart sälja och han var snart en megastjärna igen. Uttrycket att resa sig på nio och ”göra en Sinatra” myntades.
Det var heller inga 537 betalande åskådare när Köpings storband hyllade Frank Sinatra och hans låtskatt, uppskattningsvis var det 300. Utan att veta fick Köpings storband kanske mer hyllningar än vad Sinatra fick i Finspång. Mycket talar för det.