Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svagt lyft för kommunen i näringslivsranking

Finspång klättrade fyra placeringar till 233 i Svenskt Näringslivs ranking. "Jag upplever att det finns en tydlig vilja från kommunen att vilja göra något bra", säger Anna Lövheim, Tillväxt Finspång.

Anna Lövheim, tillförordnad verksamhetsledare för tillväxt Finspång.

Anna Lövheim, tillförordnad verksamhetsledare för tillväxt Finspång.

Foto: privat

Finspång2020-09-26 08:30

Som lägst låg Finspångs kommun på 250:e plats för två år sedan. I år tog Finspång ytterligare fyra steg i stigande riktning, från 237 till 233.

På så sätt avviker Finspång positivt från sina grannar i östra Östergötland, som alla har sjunkande placeringar i Svenskt Näringslivs kommunranking 2020.

– Klart att det är positivt att det går uppåt, om än försiktigt. Särskilt när det inte går bra för östra Östergötland genomgående, säger Anna Lövheim tillförordnad verksamhetsledare för Tillväxt Finspång.

– Men det är allvarligt att vi presterar så lågt i ett län som har så goda förutsättningar som Östergötland. Vi ligger bra till, vi har en bra arbetsmarknad, vi har goda förutsättningar i grund och botten att bedriva näringsverksamhet. Då är det illa att vi inte kommer ut bättre i de här mätningarna. Att vi bara har en kommun som ligger topp 30 (Ydre på plats 29) är ett underbetyg för hela länet.

Anna Lövheim har jobbat mindre än ett år för Tillväxt Finspång, som ska hjälpa företagsetableringar på orten. De kanske viktigaste faktorerna kommunens näringsliv brottas med ligger inom tre områden.

Ett väl utbyggt fibernät som gör att det går att jobba hemifrån. Något som märkts tydligt under pandemin och påverkat Finspångs siffror negativt i rankingen.

Rekrytering av spetskompetens till industrin.

Behovet av industri- samt bostadsmark i Finspångs centralort.

– För Finspångs Kommun är det både positivt och negativt för att det finns en stor efterfrågan på tillgänglig mark i Finspång. Det är en möjlighet att utveckla företagen. Men det är lite tajt i den kommunala organisationen att kunna handlägga allt i tid. Det är en kompetensförsörjningsutmaning som finns. Men det är inte ensamt för Finspång, säger Anna Lövheim.

Finspångs Kommun äger begränsat med mark centralt på orten. Något som försvårar för nyetableringar.

– Kommunen har inte rådighet i hur all mark kan användas. Då kräver det att man har en dialog med markägarna och samsyn om hur man vill använda marken. Får man till det och en bra dialog och samsyn behöver inte det vara en nackdel. Tillgång på mark är jätteviktig om man vill få intressenter utifrån som vill investera i Finspång, säger Anna.

Av Sveriges 290 kommuner sjönk Norrköping till 265:e plats. Söderköping 251 (-18). Valdemarsvik 262 (-41). Linköping 113 (+36).

Karta: Vallonvägen 15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!