Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Surströmmingsfest på Storängsgården

Surströmmingen är älskad för sin smak - eller hatad för sin lukt.Hur det än är var det inget fel på aptiten när Storängsgården anordnade surströmmingsskiva i går.

Ingredienser till ordentliga surströmmingsklämmor: potatis, creme fraiche, lök och så surströmming så klart. Birgitta Edlund och Ing-Marie Spångberg serverade festgästerna! Foto: Carolina Nilsson

Ingredienser till ordentliga surströmmingsklämmor: potatis, creme fraiche, lök och så surströmming så klart. Birgitta Edlund och Ing-Marie Spångberg serverade festgästerna! Foto: Carolina Nilsson

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2011-08-25 03:00

- Det är gott! Jag äter med mandelpotatis, säger Kurt Gustafsson.

Han är en av 15-talet gäster som intagit det dukade bordet i partytältet på Storängsgårdens gård. En liten snaps har han också fått.

- Då sover man gott sen! säger han och skrattar.

Bredvid sitter Alf Florebrand och medan de väntar på att personalen på dagverksamheten plockar fram alla ingredienser passar de på att prata lite.

- Surströmming är jag ingen vän av. Men jag äter ändå! säger Alf.

- Jag tycker inte att det luktar illa, men man kan säga att det smakar bättre än det luktar, förklarar Kurt.

Uschare
En som kan det här med surströmming är Elsa Gustafsson. Hon kommer nämligen från Gällivare och dottern May Karlsson, som besöker sin mamma på Storängsgården två gånger i veckan, berättar att mamma och pappa ofta åt surströmming till lunch.

- Om vi barn sa "usch det vill vi inte ha" för att det doftade så illa, sa mamma alltid "uschare vill vi inte ha här" säger hon.

Och nej, några "uschare" var det knappast på Storängsgården i går. Alla åt av sina klämmor som de fyllt med kokt potatis, lök, creme fraiche. Och så surströmming, så klart!

n Smöra mjukt tunnbröd.

n Bred ovanpå smöret ett tunnt lager, om möjligt hemgjord, äppelmos.

n Strö, sparsamt, finhackad dill på äppelmoset.

n Fördela strömming och lök efter egen smak över hela brödet.

n Skiva varm potatis över hela "snart färdigheten".

n Rulla ihop och njut! Mumma för smaklökarna!

Källa: www.surstromming.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om