Studenten i FInspång kommer äga rum den fjärde juni på Grosvad. Utspringet har planerats och kommer att genomföras med vissa begränsningar. En glädjens dag samtidigt som det hos vissa studenter finns en känsla av orättvisa.
– Det känns kul att ta studenten och vara färdiga med gymnasiet, det är en milstolpe i livet. Men firandet kommer inte vara som vanligt och det känns tråkigt, säger Majane Mahmoud.
Studenterna lyfter upp frågetecken och orättvisa kring de riktlinjer som finns.
– Några av riktlinjerna talar emot varandra och verkar inte logiska. Hur är det okej att gallerior är öppna men att vi i klassen som hänger med varandra varje dag inte ska kunna fira studenten tillsammans, säger Majane Mahmoud frågande.
Linn Nyström nickar instämmande och fortsätter:
– Studenten i Sverige är under en dag och får inte genomföras med släkt och vänner. Samtidigt är gallerior öppna med affärer och människor. Det känns lite orättvist.
Junior Berglund har förståelse för att alla sitter i samma sits och är begränsade på grund av riktlinjer. Däremot kommer han och hans vänner träffas på egen hand:
– Såklart det är tråkigt att det inte blir som planerat men det är samma för alla. Vi kommer hitta på egna saker vid sidan av skolan. Smittan sprider sig på dagarna i skolan också och där har vi varit tillsammans med klassen hela året. Dessutom är det fler människor ute på dagarna än på kvällarna.
– Vi har umgåtts med vår klass och varit tillsammans i skolan hela året, så det kommer inte vara någon skillnad om vi ses ute och hittar på saker, fortsätter Linn Nyström.
Firandet och utspringet för studenterna kommer inte bli som vanligt, men det värsta för dessa tre studenter är att släkt och vänner inte får närvara på deras milstolpe i livet. Det preliminära beskedet för antalet gäster som får närvara är fyra gäster per student.
– Det är tråkigt att släkten inte kan vara med på utspringet, istället måste vi välja vilka som ska få vara med och det känns fel, berättar Linn Nyström.
– Inom min familj är vi fyra så om det blir maxantalet blir det bara familjen, ingen släkt. Det känns konstigt, forsätter Majane Mahmoud.
Enligt studenterna så finns det inget de kan göra för att ändra på situationen.
– Det hade självklart varit bra med något undantag för studenten då det sker en gång i våra liv. Men det känns hopplöst att få igenom någon förändring, avslutar Majane Mahmoud.