Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Student långt från den amerikanska drömmen

Som utbytesstudent i North Carolina, och genom kursen Crossing the Border and Exploring the Journey, har jag kommit i kontakt med en värld där universitetsstudier bara är en önskedröm. USA är nämligen inte bara Hollywood och stora bilar.

Finspångssonen Erik Johansson praktiserade som personlig assistent under sin tid som utbytesstudent i USA på en skola i Greenville, North Carolina. Här ses han tillsammans med sin elev Oscar Higuera. Till vardags läser Erik Johansson medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro Universitet.Foto: Privat

Finspångssonen Erik Johansson praktiserade som personlig assistent under sin tid som utbytesstudent i USA på en skola i Greenville, North Carolina. Här ses han tillsammans med sin elev Oscar Higuera. Till vardags läser Erik Johansson medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro Universitet.Foto: Privat

Foto:

Finspång2007-03-06 06:00
Det finns nog inget som är så amerikanskt som "the American Dream", baseboll och McDonald?s inräknade. Drömmen om att komma från ingenstans och genom hårt arbete nå hur långt som helst fungerar som en ledstjärna för många amerikaner, som gärna betraktar sitt USA som ett möjligheternas land. En akademisk examen är ofta en biljett, och på samma gång ett krav, till en lyckad karriär.

Det finns dock en och grym och orättvis baksida med det hela som gör att den amerikanska drömmen snarare är att betrakta som en myt. För många amerikaner är universitetsstudier nämligen endast en avlägsen dröm. Här spelar det ingen roll vilka betyg man har med sig från High School så länge föräldrarna inte kan betala den årsavgift som kan ligga på alltifrån 5 000 dollar upp till det tiodubbla beroende på universitetets status. När jag förklarade för några amerikaner att vi i Sverige har fri utbildning för alla och dessutom studiebidrag verkade dom nästan inte förstod vad jag menade. Många som kommer från fattiga familjer brottas dessutom med ett annat stort problem, nämligen att de inte kan någon vidare engelska.

När jag skulle söka hit blev jag erbjuden att ta en samhällsorienterad delkurs ur Honors Program som heter Crossing the Border and Exploring the Journey. Som det udda kursnamnet antyder så handlar den om att korsa gränser och lära om andra kulturer. I den ingår 20 timmars volontärarbete på en lågstadieskola som ligger i ett fattigt område som domineras av invandrare från Latinamerika. Många av USA:s
omkring 40 miljoner spansktalande vistas i landet illegalt och mindre än en tiondel har universitetsutbildning.
Min uppgift på lågstadieskolan är att vara personlig assistent åt Oscar Higuera, som är född i Mexiko. Han går i tredje klass men kan nästan ingen engelska. Hemma pratar hans familj och kompisar spanska. Han är jättebra på matte och har ofta räknat klart alla tal före sina klasskompisar men på läs- och skrivlektionerna klarar han knappt en enda uppgift utan hjälp.

Vi har också varit på besök i det område där de flesta av eleverna bor samt på två arbetsplatser som domineras av latinamerikaner. Bostadsområdet är en så kallad trailer park, vilket innebär att bostäderna är nedgångna husvagnar som enkelt kan flyttas om föräldrarna skulle behöva ta jobb på en annan ort. Lågutbildade och med bristande engelska står de inte speciellt högt i kurs på arbetsmarknaden utan tvingas ta tillfälliga svartjobb här och var. Oftast rör det sig om fysiskt krävande arbeten som ingen annan vill ha och med en timlön på några få dollar. Sådana löner räcker oftast inte ens till sjukvård eller försäkringar och att föräldrarna skulle kunna låta sina barn läsa på ett universitet är naturligtvis bara en utopi. Så Oscar och hans klasskompisar kommer nog aldrig få uppleva lyx som tentaångest eller uppsatsrest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!