De senaste dagarna har Folkbladet berättat om den dystra ekonomin, om de förslag som kommunens ledande politiker i S, V och MP lagt fram för att få ekonomin i balans och om den debatt som förts mellan de politiska lägren. Flera gånger har ordet "kulturförändring" använts, och då har det konkret handlat om att få kommunens medarbetare, i synnerhet chefer, att hålla sig till den budget de blivit tilldelade. Centerpartisten Hugo Andersson var en av de sista talarna när fullmäktige sammanträdde i onsdags och han var full av förundran: håller man inte budgeten? Är inte det tjänstefel? undrade han. Kommunalråd Anders Härnbro svarade att det är just det man ska jobba med: att få in ordet budgetdisciplin bland alla kommunens anställda.
Budgeten underordnadMen hur är det egentligen? Betyder det här att de anställda inom kommunen, i synnerhet chefer, struntar i budgeten? Kommundirektör Anders Axelsson, som är högsta chef för kommunens tjänstemän, svarar:
- Det finns flera uppdrag när man jobbar i en organisation. Dels ska man driva och utveckla verksamheten, dels ska man göra det efter de ramar som är tilldelade. Det är inte ovanligt att man i en offentlig verksamhet väljer att betona verksamheten och då finns en risk att budgeten blir underordnad, säger han.
Är det så i Finspång?
- Man kan nog säga det och jag har sett det i andra kommuner som jag ha varit inne och konsultat i. Framgångsrika
kommuner betonar båda, då fokuserar man på de pengar man har och inte på de pengar som man inte har. Det är så jag jobbar och är det jag för fram som ett centralt budskap i Finspång, säger Anders Axelsson.
Läs mer i fredagens tidning.