Det var efter påskhelgen som en boende i närområdet promenerade runt sjön. Längs promenadvägen, mellan Gronbadet och grillplatsen i området, upptäckte han att en stor björk hade blåst ner rakt över en båt.
– Med maximal otur, om båtägaren till exempel hållit på med att ösa vatten ur båten, hade det kunnat gå riktigt illa, säger uppgiftslämnaren.
Han vandrar i stort sett dagligen runt Gron och påpekar att trädet legat över plastbåten i över en vecka.
– Det hade vi ingen aning om. Det här rörde sig inte om någon räddningsinsats, ingen olycka har skett. Om ett träd till exempel lutar över en gångbana kan vi göra en insats. Nu är det upp till ägaren av marken eller ägaren av båten att ta hand om det här, säger Peter Kindblom, räddningschef i Finspångs kommun.
Hur länge kan båtar ligga i en sjö innan kommunen agerar?– Jättebra fråga. När det gäller gamla bilar har kommunen numera rätt att flytta dessa fordon efter en viss tid, säger Peter Kindblom.
Joakim Joge, trafikingenjör, Finspångs kommun, påpekar att övergivna båtar är ett dilemma.
– I de fall kommunen är markägare där den övergivna båten ligger, börjar vi med att försöka kontakta båtägaren. Går det inte att nå ägaren fäster vi en uppmaning på båten att den ska flyttas, säger han.
Därefter anmäls båten som hittegods till polisen.
– Polisen försöker hitta ägaren till båten och lyckas man inte inom tre månader får kommunen rätt till denna och kan då förfoga över båten hur man vill och kan exempelvis flytta på den, konstaterar Joakim Joge.