– Det är glädjande att vi har en så bra ekonomi som vi har. All personal inom kommunen ska ha en eloge för det arbete som har lagts ned under lång tid och som också måste fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S) på tisdagens presskonferens.
Det är en stolt trio som lägger fram årsredovisningen för 2016. Förutom Härnbro finns Stefan Carlsson (V) och Herman Vinterhjärta (MP) från de båda samarbetspartierna på plats.
Enligt den satta budgeten för 2016 så skulle kommunens ekonomi landa på 20 miljoner kronor i överskott. Den verkliga siffran blev istället 76 miljoner kronor. En viss skillnad mot 2015 då överskottet var fyra miljoner kronor och 2014 då samma siffra låg på knappt två miljoner kronor.
– Alla sektorer utom kultur-och bildning visar positiva siffror. Vi har fortfarande för höga kostnader för gymnasieskolan, försörjningsstöd och placeringar av barn- och unga. Men genom hårt arbete och nya metoder så har ändå trenden vänts, berättar Härnbro.
Statsbidragen var under 2016 hela 86 miljoner kronor till Finspångs kommun. Men att det skulle vara hela svaret på det goda resultatet håller inte Anders Härnbro med om.
– Visst har vi fått mycket pengar i statsbidrag. Men bidragen har också gjort att vi har dragit på oss kostnader för att kunna genomföra det som bidragen varit riktade till. Statsbidragen har gjort nytta, men det är inte hela sanningen. Vi har en bättre driftsekonomi än förut, men vi kan heller inte slå oss till ro och säga att allt är frid och fröjd, poängterar han.
Att det är bra tider för kommunen just nu visas också av att soliditeten ligger på 2,4 procent även när pensionsskulden räknas in.
– Det har inte hänt sedan 1998, så det är förstås positivt, säger Härnbro.
De många plusmiljonerna ska användas till olika saker. Bland annat avsätts tio miljoner kronor i en resultatutjämningsreserv som kan användas vid mindre goda år för att klara balanskravet. Fem miljoner kronor går till bostadspolitiska ändamål och fortsatt byggande. Fem miljoner kronor används till personalsociala ändamål.
– Det handlar om att visa uppskattning till medarbetarna inom kommunen och det viktiga jobb de gör varje dag. Hur det ska se ut ber jag att få återkomma till, berättar Härnbro.
Tio miljoner kronor avsätts till arbetsmarknadspolitiska åtgärder som ska generera 100 extratjänster inom de kommunala verksamheterna.
– Grunden i det hela är en bra och stor satsning från regeringen för att bekämpa arbetslöshet. Kommunerna får pengar från staten till löner och en viss del till handledare. De pengar vi skjuter till är till handledningen som vi vill ska vara riktigt bra. Vi bygger upp en organisation för att klara att ta emot upp till 100 personer, förklarar utbildningsrådet Stefan Carlsson.
Arbetet är redan igång och 70 individer är identifierade.
– Alla dessa är arbetslösa och många har försörjningsstöd. Det här är ett samarbete med arbetsförmedlingen så en del ryms inom olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Tanken med extratjänster bygger på idén att sätta arbetslösa personer i arbete och göra bra saker i de kommunala verksamheterna, säger Carlsson.
Den arbetslöse gör ett kontrakt med arbetsförmedlingen som gäller ett år, som också kan förlängas ytterligare ett år.
– Den här satsningen, den här organisationen och den här finansieringen ska klara åtminstone tre år. Jag tror det kommer att ha jättepositiva effekter för individerna.
En annan effekt är att kommunens kostnad för försörjningsstöd minskar rejält.