Stort intresse för sockerberoende
Det var fullsatt när Anette Blom från Lifeworks föreläste om sockerberoende i ABF-salen i Finspång i går kväll.- Våra hjärnor vill ha stenåldersmat och vi ger den McDonald?s, sa hon.
ABF-salen i Finspång var fullsatt när Anette Blom föreläste om sockerberoende i går kväll. - Vi manipulerar vårt system hela tiden. Vi äter, vi shoppar och vi drogar för att få kickarna, sa hon. Foto: Carolina Häggkvist
Foto:
- Det tog mig många år att inse. Man går inte till vårdcentralen och säger att man är sockerberoende, sa hon.
När hon föreläste i ABF-salen i går kväll var salen fullsatt. Det stora intresset förvånade många, inte minst arrangörerna.
Enligt Anette Blom är 18 procent av västvärldens befolkning beroende av socker. Det blir en miljon bara i Sverige.
"Blir deprimerade"
Boven heter jordbruksrevolutionen. Av allt vi stoppar i oss är 55 procent nya livsmedel. Det vill säga mat som bara har funnits de senaste 50 åren.
Exempel på de nya födoämnena är flingor, mjölkprodukter, alkohol och säd.
- Vi har inte hunnit ställa om oss på den nya maten. Det är det som ställer till det för oss. Kroppen vet inte vad den ska göra av det här. Vi blir deprimerade och dementa, sa Anette Blom.
Hon redogjorde också för olika signalsubstanser. Dopamin som lyfter oss, serotonin som ger oss lugn och ro och endorfin som lindrar smärta.
Ingen hunger
- Vi manipulerar vårt system hela tiden. Vi äter, vi shoppar och vi drogar för att få kickarna, sa Anette Blom.
Äter vi för lite fett signalerar kroppen med hungerskänslor. Därför är det så lurigt med lightprodukter som innehåller socker i stället för fett, påpekade föreläsaren.
- Vi lurar oss själva, sa Anette Blom.
Hon förklarade också i korthet skillnaden mellan omega-3 och omega-6. I dag äter vi för mycket omega-6. Det är det som finns i färdiglagad mat. Omega-3 finns i fisk, grönt och bra oljor. Sådant som vi äter för lite av i västvärlden. Det bästa är en balans mellan de två fettsyrorna.
Föreläsningen var den andra av höstens tre "after work"-kvällar. Bakom arrangemanget står ABF i samarbete med Kommunal, Handels, Metall och LO-facken.
Nästa föreläsning blir den 20 november och då kommer Kristina Söderlind från donationsrådet i Östergötlands landsting att prata om organdonation.