Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort arbete för att förbättra barn-och ungdomsvården

Regeringens nationella samordnare för den sociala barn-och ungdomsvården, Cecilia Grefve, tycker att Finspång är på rätt väg i sitt förbättringsarbete.

Utveckling. Från vänster Cecilia Grefve, Annica Ottosson och Ulrika Jeansson med flera hade under tisdagen ett samtal om vad Finspångs kommun gör för att utveckla barn-och ungdomsvården.

Utveckling. Från vänster Cecilia Grefve, Annica Ottosson och Ulrika Jeansson med flera hade under tisdagen ett samtal om vad Finspångs kommun gör för att utveckla barn-och ungdomsvården.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2017-02-07 17:30

– Det här är ett uppföljningsmöte som den nationella samordnaren efterfrågat och som vi gärna ville ha, säger socialchefen Annica Ottosson.

50 kommuner ingår i samarbetet, varav alltså Finspång är en av dessa.

– Inte alla, men de flesta av kommunerna, som till exempel Finspång, har lämnat in en handlingsplan hur de vill gå vidare med sitt förbättringsarbete. Det händer positiva steg i rätt riktning. Det kan handla om bättre samverkan mellan skola och socialtjänst samt att kommunerna blir bättre att faktiskt ta hand och måna om sin personal, berättar Cecilia Grefve och fortsätter:

– Det är viktigt att ha med barn och förälder under hela processen, vilket många kommuner försöker bli bättre på, vilket är glädjande.

Omsättningen bland socialsekreterare är hög liksom arbetsbelastningen. Det finns en siffra från en undersökning som säger att en utredande socialsekretare bara träffar barnet/ungdomen han/hon utreder i två procent av sin utredande tid.

– De allra flesta kommuner försöker att förbättra den siffran som förstås är alldeles för låg, menar Grefve som är direkt underställd barn-äldre-och jämställdshetsminister Åsa Regnér (S).

– Förra regeringen gav uppdraget och nuvarande regering har förstärkt det. Ansvarig minister vill ha återkoppling från mig var tredje månad för att se om det är någonting som behöver åtgärdas på nationell nivå. Hon vill också ha konkreta förslag som sätts i skarpt läge så fort det bara går. Ministern vill inte vänta på någon slutrapport som bara ligger i bokhyllan och dammar, förklarar Cecilia Grefve.

När det gäller Finspång så finns det politiskt prioriterade uppdrag som under 2017 ska verkställas. Det handlar om tidig samverkan mellan förskolan och socialtjänsten för att nå föräldrar i behov av stöd, samt proaktivt arbete för att fånga upp yngre skolbarn som riskerar att fara illa. Det handlar också om att samverka kring familjer där det finns barn-och ungdomar med stor skolfrånvaro och samverkan kring skolbarn och ungdomar som redan är placerade. Samverkan mellan grundsärskola, gymnasiesärskola, särvux och LSS är också prioriterat.

– Det här hade vi gjort oavsett. Men tack vare den nationella samordnaren och de samtal vi haft så går processen snabbare. Att våra åsikter kan skapa en förändring på nationell nivå känns förstås bra. Vi vill inte bara peka på bristerna utan vi vill också se en förändring, säger socialrådet Ulrika Jeansson (S).

Exakt vilka åtgärder som ska sättas in i Finspångs kommun är inte fastlagt ännu.

– Just nu håller vi på att ta in olika förslag på hur vi ska utveckla samverkansformerna, sedan blir det beslut och efter det en implementering i verksamheterna under hösten, förklarar Annica Ottosson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om