Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Storindustriernas väg genom coronakrisen

Siemens har klarat coronatiden ganska ostört och Gränges börjar se en ljusning efter den tuffa våren.

Gränges ser ljuset efter den tufa våren och Siemens fortsätter med hemmajobbande personal.

Gränges ser ljuset efter den tufa våren och Siemens fortsätter med hemmajobbande personal.

Foto: Arkiv

Finspång2020-07-29 19:09

Under sommaren samlar storindustrierna i Finspång kraft för att gå vidare efter coronautbrottet som skakat en hel värld.

För ortens två största globala företag slog pandemin helt olika.

– Vi har inte blivit så jättepåverkade av störningar som andra industrier blivit. Vi ska inte klaga över huvudtaget. Vi får material i stort sett som vi behöver för att tillverka våra produkter och kan utföra våra leveranser på ett hyfsat bra sätt. Det är ingen tvekan om att det finns störningar, men i jämförelse med hur många andra företag har det så har vi kommit lindrigt undan så här långt, säger Hans Holmström, vd för Siemens Energy AB.

undefined
Hans Holmström, vd Siemens Energy AB.

Produktionsnivån för företaget, med 2 600 anställda och en årsomsättning på tio miljarder kronor, har påverkats väldigt lite. Vissa förseningar har uppstått.

– En del har glidit i tiden, men inget har försvunnit, som i andra branscher där all efterfrågan bara försvann plötsligt.

Några uppsägningar i företaget har inte gjorts på grund av corona och korttidspermitteringar har inte använts.

– Jag ser inte att det ska bli aktuellt hos oss. Vi är på väg in i en ökning av volymen. Vi expanderar. Det är väldigt positivt. Vår business är så, ett par år är det uppåt som bara den, så kan det vara några låga år och komma tillbaka igen.

Vad beror uppgången på?

– Jag skulle vilja säga att kunder i vissa länder är väldigt aktiva i att bygga ut sin kraftproduktion i en energiomställning från kol till gaskraft, svarar Holmström.

undefined
Siemens fortsätter med hemmajobbande personal.

Siemens går vidare som tidigare med att så många som möjligt ska jobba hemifrån för att minska risken för smittspridning. Det har även vd:n Hans Holmström gjort.

– Ja, i största möjliga utsträckning. Vi kommer hålla i med samma policy som vi har kört i våras.

Företagets utlandsresor har minskat extremt.

– De är i princip nere på noll, beroende på nedstängningar i olika länder. Nu börjar allt fler öppna upp, men vi följer den utvecklingen väldigt noga. 

För Gränges fick coronautbrottet helt andra följder när 90 procent av bilindustrin stängde ned och efterfrågan av aluminiumdelar upphörde.

– Vi tappade halva intäkterna under maj och juni, efter att det hade varit full fart i tre år där vi utnyttjat kapaciteten fullt ut, säger vd Jörgen Abrahamsson.

undefined
Jörgen Abrahamsson, vd för Gränges.

Korttidspermitteringar har använts i olika nivåer, men uppsägningar av permanent anställda har inte gjorts.

– Nu har vi stängt ned ett par veckor, men innan dess var vi uppe på hundra procents kapacitet och ska köra fullt nästa vecka. Sedan får vi balansera mot orderingången resten av året då vi får använda korttidspermitteringar.

Ser du någon ljusning?

– Jo, jag börjar se en ljusning på den tunga sidan med Volvo och Scania. Det sker en ökning, men det är långt från tidigare nivå. Hur det kommer att se ut efter semestrarna och längre fram är mera svårspått, anser Abrahamsson.

undefined
Gränges ser ljuset efter den tufa våren.

Gränges har slutit avtal om att köpa in råaluminium som produceras vid vattenkraftsdrivna anläggningar i Norge, för att minska sina produkters klimatpåverkan. Dessutom ska mer återvunnet aluminium köpas in.

– 93 procent av Gränges totala klimatavtryck kom förra året ur företagets leverantörskedja, berättar företagets hållbarhetschef Sofia Hedevåg.

Företagets mål är att före årets slut tydligt kommunicera varje produkts klimatpåverkan. 

– Vår klimatstrategi kan bli en konkurrensfördel. Det finns en ökad efterfrågan av hållbara produkter, säger Sofia Hedevåg.

Coronautbrottet

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, med beteckningen Covid19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan utbrottet har i Sverige konstaterats 79 494 sjukdomsfall, 2 504 intensivvårdade och 5 702 avlidna (2 586 kvinnor och 3 116 män). Siffrorna från tisdagen 28 juli, 2020.

I Östergötland har totalt 3 462 invånare insjuknat i sjukdomen, 107 har intensivvårdats och 239 har avlidit.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!