9 oktober gör Johan Persson sin första arbetsdag i kommunhuset som ersättare till Johan Malmberg, företrädaren som byter Finspångs kommun mot vd-posten hos Visit Linköping. Johan Persson ser stora likheter mellan Finspång och Oxelösund.
– Jag ser ungefär samma förutsättningar med varsin dominerande privat arbetsgivare, ambition att växa med fler invånare och stora planerade investeringar på fastigheter med kommunal verksamhet. Det som skiljer är storleken – Finspångs är till ytan mycket större och har nästan dubbelt så många invånare. Finspång har landsbygd och många sjöar, i Oxelösund har vi kust och Östersjön, förklarar han.
Johan Persson berättar att han tror att Finspångs organisation, med en kommunstyrelse som enda verksamhetsnämnd kan bli en framgångsfaktor i framtiden. Kommunstyrelsen sköter samordning och styrning och ansvarar för den ekonomiska förvaltningen.
– Finspång har prövat en massa olika saker. Kommunen var tidiga med att ta hit Medley och driva idrottsplats (Grosvads IP). Delar av fastighetsfrågorna har flyttats från kommunala bolaget Vallonbygden tillbaka till kommunen. I mina ögon är det senare ett väldigt klokt val.
Vår rapportering om Finspångs ansträngda ekonomi med tuffa sparkrav och stora minussiffror har inte undgått honom.
– Ekonomin är utmanande, men det avskräcker inte mig. Var och varannan kommun befinner sig i det tillståndet med dagens inflation och stora pensionskostnader. Jag har inte det självklara svaret på hur vi löser det. Alla kommuner har sina unika förutsättningar.
Under Johan Perssons sju år som kommundirektör i Oxelösund har kommunen gjort plus i alla bokslut. Kommunen har även byggt upp en resultatutjämningsreserv (RUR) på 100 miljoner kronor för att täcka underskott i lågkonjunkturer. Finspång har cirka 30 miljoner.
– En av mina första frågor jag måste titta på som kommundirektör blir kommunens ekonomi och ekonomiska förutsättningar. Nöden kräver det, men det vore förmätet av mig att redan här och nu säga att vi ska göra si eller så. Jag förlitar mig på att verksamheterna hittills har tagit fram kloka förslag till åtgärder och att politiken fattat förståndiga beslut om prioriteringar.
Vad vill du mer som kommundirektör?
– Att få fler att bosätta sig i Finspång. Nyrekrytering är en annan jätteutmaning som kräver andra arbetssätt när färre medarbetare ska göra ungefär samma sak som i dag. Samtidigt behöver vi bli bättre på att attrahera arbetskraft. Det gör vi bäst genom att vara en bra arbetsgivare, erbjuda villatomter och lyfta fram goda värden och meriter. Men först vill jag lära känna organisationen, medarbetarna och verksamheterna genom besök och att bygga relationer.
Ungefär 800 personer pendlar till jobbet i Finspång, är det mycket?
– Ja, jättemycket. Forskningen visar att det inte är ingenjörer på Siemens som i första hand flyttar till Finspång. Många är vana att pendla, men får respektive jobb inom förskolan eller annan offentlig verksamhet kanske man är beredd att flytta hit.
Hur planerar du att göra när du blir kommundirektör i höst?
– Jag börjar med att pendla och tittar på en eventuell övernattningslägenhet. Hur vi gör längre fram får bli en senare fråga. Min fru jobbar på SSAB Oxelösund. Finspång är en fin kommun och villapriserna – i alla fall de jag har sett – verkar humana, säger Johan Persson.