Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stora förändringar när flyktingströmmen minskat

Ingen ska behöva varslas om uppsägning när kommunen förändrar sitt arbete med ensamkommande ungdomar.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-01-09 17:00

En mer restriktiv migrationspolitik gör att kommunerna måste ställa om sina verksamheter. I Finspångs kommun kan ett nybyggt HVB-hem för 17 miljoner kronor istället bli en förskola eller ett LSS-boende.

– Vi har inte bestämt vad det ska bli i de nya lokalerna på Nyhemsområdet. Det finns verksamheter som har behov av lokaler så att huset ska behöva stå tomt finns det ingen risk för. Just nu arbetar förvaltningen med olika lösningar och vad det skulle kosta att konvertera till förskola eller LSS-boende, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

I en tjänsteskrivelse har integrationsstrateg Michael Muslijevic Fogelström gjort en nulägesrapport om hur flyktingströmmen och behoven har förändrats de senaste åren. Hösten 2015 hade kommunen som mest ansvar för 117 ensamkommande ungdomar. 42 personer arbetade då inom Finspångs ungdomsboende för att hjälpa och stötta ungdomarna.

– Att anpassa verksamheten är något vi sysslat med de senaste 1,5 åren. Vi försöker sy kostymen efter hur migrationen ser ut, berättar Michael Muslijevic Fogelström.

Från toppen på 117 ungdomar har antalet stadigt minskat. Många asylsökande har fyllt 18 år och har då flyttat till Migrationsverkets boenden. Några har fått permanent uppehållstillstånd och flyttat vidare till egna lägenheter. Ytterligare några har fått hit sin familj, vilket gjort att de flyttat från boendet. Ett par av ungdomarna har avvikit och en har åkt tillbaka till sitt hemland efter utvisning.

Påfyllningen har också minskat nästan helt. Under 2017 var Finspångs kommun kvot att ta emot sju ensamkommande ungdomar, facit blev en i början av året.

– Under 2018 räknar vi med att ta emot en eller två ensamkommande ungdomar om det inte händer något alldeles speciellt i omvärlden, säger Muslijevic Fogelström.

Den minskande HVB-verksamheten gör också att personalbehovet är långt ifrån lika stort som tidigare.

– Det har skett en kraftig minskning av personalstyrkan. I och med den politiska viljan att inte varsla någon om uppsägning så har vi kunnat omplacera personal till andra verksamheter där vi haft kompetensbrist. Just nu finns det 20 personer som arbetar inom ramen för Finspångs ungdomsboende, förklarar Michael Muslijevic Fogelström.

I tjänsteskrivelsen står att läsa att en personal per 2,5 ungdom i HVB-hem och en personal på fem i stödboende är riktlinjerna kommunen ska gå efter. Sammanlagt finns i nuläget 38 ensamkommande ungdomar i HVB-hem eller stödboende.

– Anpassningen av personalstyrkan kommer att fortsätta under 2018. Fler och fler kommer in i stödboende som är sista fasen innan ett eget boende. De flesta ensamkommande ungdomar har gjort enorma framsteg gällande den språkliga utvecklingen. De har under dessa år mognat och utvecklats till ansvarstagande ungdomar, som inte längre har behov av den dygnet-runt-tillsyn ett HVB-hem erbjuder, poängterar Michael Muslijevic Fogelström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om