Det är Livi fastigheter som äger marken och har gjort en begäran om detaljplaneläggning. Enligt ansökan vill de bygga tolv nya bostadshus. I dag tillåter detaljplanen trevåningshus, Livi fastigheter vill kunna bygga åtta våningar.
Kommunstyrelsen beslutade nyligen att en detaljplaneprocess ska inledas.
– Sedan vill de vissa saker som vi inte kan säga i dag hur de kommer att bli. Det kanske inte går av olika skäl, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson.
– Men vi är positiva till att man tittar på området. Vi vill få ett område som inte har den stämpel som det har haft under ganska många år, sedan det blev ett "andra chansen"-projekt där för länge sedan. Nu har man renoverat en del hus där uppe och jobbar vidare med det.
Höjden är en av flera delar som kommer att utredas, för att se hur det påverkar närområdet, bland annat när det gäller skuggning.
Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C) förklarar att ett skäl till att bygga höga flerfamiljshus är att det blir kostsamt med hiss i trevåningshus.
– Därför vill man generellt som byggare ha minst fyra våningar. Det är inte bara att man vill utnyttja marken utan också byggkostnader som påverkar hyran i slutändan.
Om invånarantalet ska växa krävs förtätning och Ulrika Jeansson menar att de ofta hört att viljan finns, men sedan har det tagit stopp.
– Det här är första gången vi faktiskt ser någonting som har kommit in till oss, att man vill göra en detaljplanändring på Dunderbacken. Så långt är det jättepositivt.
Alla partier i kommunstyrelsen, utom Sverigedemokraterna, ställde sig bakom att bevilja planbesked och inleda detaljplaneprocessen. SD yrkade på återremiss.
– Livi äger fastigheten och de vill att en plan ska prövas utifrån det här, då kan inte vi börja pröva planen utifrån något annat. Då kan vi lika gärna strunta i det. Då ska man ju säga nej, men det gjorde de (SD) inte, säger Ulrika Jeansson.
Torgny Maurer (SD) tycker att det är ett löjligt resonemang.
– Vi vill återremittera det här och höra bland annat vad länsstyrelsen har att säga om kulturmiljön. Det här är ett område som byggdes en gång i tiden för att härbärgera det här antalet hyreshus och invånare, säger han och påpekar att parkeringar och grönområden försvinner om planerna går igenom.
– Vi har räknat lite, 250 lägenheter, runt 1 000 nya invånare. Det är ett planärende, men det är iögonfallande planer.
Paritet vill i stället utveckla småhusbebyggelsen.
– Det här stödjer inte vi alls. Det är som om vissa politiker vill skapa ett utanförskapsområde i Finspång.
Varför tror ni att det skulle bli det?
– Det är skalan på det hela. Det är ett planärende, men jag förstår inte hur man kan ta ett sådant beslut? Det här är ett område som är ganska invandrartätt från början.
Han tar också upp planerna på ett 70-tal nya bostäder vid Tegelbacken.
– Man kan ju fundera var alla människor ska komma ifrån, säger Torgny Maurer.
Men det är långt ifrån klart hur det faktiskt kommer att bli. Det här är första steget i en omfattande process.
– Det kommer nog att ta ett par år, säger Hugo Andersson.
Livi fastigheter vill avvakta med att uttala sig närmare om planerna.
"Studier är inte alltid talande för vad som senare kan tänkas byggas. Vad som kommer bli realitet får den fortsatta dialogen med kommunen och marknadens behov visa. Det vi vet är att vi vill fortsätta satsa på Finspång", skriver de till redaktionen.