Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor valfrihet inför gymnasiet

Valet till gymnasiet skulle vara klart den 15 februari. Ett preliminärt resultat kommer i april och är baserat på höstterminsbetyget. Då har niondeklassarna också chans att ångra sitt val och välja gymnasieprogram på nytt.

Foto:

FINSPÅNG2009-02-24 03:00
- Jag kanske gör ett omval och söker till scen- och musikalprogrammet i stället, säger Kristoffer Berg som går på Nyhemsskolan. I första urvalet valde han samhällsprogrammet. - I så fall vill jag läsa vidare. Kanske till jurist eller advokat, säger Kristoffer. Samhällsprogrammet har flest sökningar av alla program på Bergska skolan i Finspång. Evelina Hårsmar har också valt samhäll i första hand. - Jag vet inte vad jag vill bli, säger hon. Olle Lilja tycker att teknikprogrammet verkar intressant, men även hans pappa påverkade honom i gymnasievalet.- Han tycker det är bra att välja något som kan ge jobb i framtiden, förklarar Olle. Teknikprogrammet drivs av Curt Nicolingymnasiet som även har det mest sökta gymnasieprogrammet i Finspång, industriprogrammet.- Vi står för en hög kvalitet i vår utbildning som jag hoppas har spridit sig bland ungdomar och föräldrar, säger Anders Södergren, rektor på Curt Nicolingymnasiet.Svårt val
Wictoria Johansson-Bergdahl på Nyhemsskolan är en av fyra personer som valt Barn- och fritidsprogrammet i första hand. Lite tveksamhet fanns inför valet och hon tycker det är bra att man kan ändra sig. - Det finns så mycket att välja på. Det är svårt att veta vad man vill, säger Wictoria. I andra hand valde hon djurvårdsprogrammet som finns i Norrköping. Att pendla skulle inte vara ett problem för henne. - Nej, om man verkligen vill något så spelar det ingen roll. På Nyhemsskolan har eleverna kunnat få hjälp av studievägledare Ann-Kristin Lindgren inför gymnasievalet.- De behöver nog mer hjälp än vad jag kunnat ge dem. Det finns elever som tar för sig och ber om hjälp och de som inte kommer i gång och förstår hur komplicerat valet är. Jag önskar att det fanns mer tid att fånga upp eleverna tidigare, berättar Ann-Kristin. Hon förklarar att få familjer är medvetna om alla val man kan göra. Många friskolor har startat och vissa program finns på flera skolor.- Man behöver gå på många skolors "Öppet hus", jämföra undervisningsmetoder och hur trevliga lärare och lokaler är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!