Enligt avtalet kommer Finspångs tekniska verk bekosta en återvinningsanläggning i anslutning till SSAB. De gaser som bildas vid företagets färgbeläggningslinje ska kylas ned till 95 grader och levereras ut i fjärrvärmenätet. Överskottsvärmen har tidigare inte utnyttjats, utan gått ut i atmosfären. Detta kommer gynna kommunen på flera sätt.
- Vi kommer slippa annat bränsle, vi minskar förbrukningen av olje- och biobränslen och kunderna kommer få glädje av mindre oljefri energiproduktion, säger Finspångs tekniska verks VD Tomas Johansson.
Mindre utsläpp
När anläggningen är i gång kan kommunen därmed reducera sina utsläpp av koldioxid. Även utsläppen av svaveldioxid och kväveoxid kommer att minska.
Det är just det som är behållningen med den nya anläggningen. För taxan för fjärrvärme kommer inte att förändras. Men fler kunder kommer i och med nybyggnationen ha möjlighet att ansluta sig till nätet.
- Vi har tidigare haft en balans mellan produktion och förbrukning. Vi kommer kunna ansluta fler till fjärrvärmenätet, säger Tomas Johansson.
Notan för ombyggnaden av nätet kommer troligen att sluta på 35 miljoner kronor, enligt Tomas Johansson. Exakt siffra finns ännu inte, fjärrvärmeledningarna som krävs för nysatsningen är ännu inte upphandlade. Bygget kommer att påbörjas inom kort och planen är att den nya anläggningen ska vara klar i september nästa år.
Två planer
Som det ser ut i nuläget arbetar Finspångs tekniska verk med två planer över hur de ska dra de nya ledningarna. Det första alternativet är att dra ledningen åt väster över Bönnern upp mot lasarettsområdet. Alternativt mot Ramstorspvägen i öster.