Stor oro bland de vuxenstuderande
Hos vuxenutbildningen i Finspång har man samlat all utbildning på ett ställe. Man kan både läsa högskola på distans, svenska för invandrare, eller vidareutbilda sig inom till exempel vård och omsorg.- Vi har runt 150 elever inskrivna just nu, berättar rektor Stig Tell.
Louise Malmström i samspråk med skolans rektor Stig Tell. Peter Fransson (s) och yrkes - och studievägledare Malin Holmström lyssnar. Foto: Ann Björling
Foto:
Olika villkor
- Det här med rättvisebiten slår så olika eftersom alla studerar på olika villkor, menar Stig Tell.
Sedan 2002 har man samlat all vuxenutbildning på samma ställe. Det som förr var utspritt på Bergska skolan och Högalid finns nu samlat under ett tak.
- Det är så vi vill ha det, säger Tell. Genom det har vi skapat trygghet och trivsel.
En del läser kärnämnen, ett 60-tal läser svenska för invandrare (SFI), man kan läsa högskolekurser på distans. Och vissa vidareutbildar sig.
Så är fallet i en av de klasser som Louise Malmström besökte under måndagen. På omvårdnadsprogrammet känner man stor oro inför de slopade bidragen för vuxenstudier och de förändringar som alliansregeringen vill göra. Alla i klassen är överrens om att möjligheten till vuxenstudier måste få finnas kvar för alla.
Stänger vägen
- För många är det tur att vuxenutbildningen finns, menar en elev. Det ger en chans till att få fast anställning.
Slopandet av rekryteringsbidraget mitt i utbildningen är vansinne anser man.
- Det stänger vägen till möjligheten att studera.
Ett annat förslag från regeringen är att höja inkomsttaket för de som studerar och jobbar extra. Ännu ett dumt förslag, menar Louise Malmström.
- Det slår ju också fel. Det är vansinne att bygga ett studiemedelssystem på att folk ska jobba under studietiden, menar hon när hon talar i omvårdnadsklassen.