Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor brist på målare i framtiden

FINSPÅNG
Målare håller på att bli ett bristyrke. Om cirka tio år är det stor risk att krisen är ett faktum.
Antti Broman, målare sedan 1963, nu med eget företag i branschen, tycker inte att någon behöver vara rädd för att bli målare.
- Yrket är helt annorlunda nu mot för tio år sedan. Miljötänkandet har ändrat på mycket.

Rolf Thyr sköljer penseln i den nya miljövagnen som separerar färg och vatten.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Rolf Thyr sköljer penseln i den nya miljövagnen som separerar färg och vatten. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-05-04 00:00
Måleribranschen har tappat en generation. Om 10-15 år, när många i yrket går i pension, blir det stor brist på målare. Det anser målarmästare Antti Broman.
- Byggkrisen i början av 90-talet påverkade måleribranschen, säger han. Turordningsreglerna vid neddragningar gjorde att de yngre fick gå. Då skaffade de andra jobb. Målarutbildningar försvann på vissa orter.
Måleriyrket är inte populärt bland de yngre. Ofta är det andra- eller tredjehandsval vid ansökningar till gymnasiet.
- Den som inte är intresserad blir ingen bra målare.

<b>Miljömedvetande</b>
Anledningen till ointresset kan delvis vara karaktären av säsongsarbete men också oro för hur färg och lösningsmedel påverkar hälsan, tror Antti. Till stor del är det en gammal bild av jobbet som finns kvar.
Det är inte längre bara fråga om att stå och rolla färg på en vägg, rakt upp och ner.
Målarens yrke handlar allt mer om både miljömedvetande och kreativitet när det gäller färgsättning och mönstermålning, något som Antti Broman hoppas ska hjälpa till att locka ungdomar till yrket.
Miljömålarna i Östergötland AB som Antti har drivit sedan 1997 försöker göra jobbet så miljövänligt som möjligt.
Det innebär att man använder vattenspädbara färger istället för lacknafta och andra lösningsmedel, vilket är lag sedan 1987 när det gäller inomhusmålning. Detta gäller inte privatpersoner.
- I möjligaste mån använder vi vattenbaserad färg men vid utomhusmålning kan ibland andra typer stå emot bättre.

<b>Vagn för sköljning. </b>
När färg är spädbar med vatten kan den också sköljas ur penslarna med vatten. Men att skölja ur penslar och rollers under kranen, rakt ner i avloppet blir det inte fråga om. Numera finns en miljövagn på företaget. Där sköljs penslar och rollers i ett system som skiljer vattnet och färgen åt med hjälp av ett så kallat flockningsmedel. Färgstoffet finns kvar som en massa som kan lämnas till destruktion och vattnet som släpps ut är i det närmaste rent.

<b>Färgklasser</b>
- Egentligen skulle kommunerna ställa krav på att även privatpersoner gjorde något liknande, säger Antti Broman. Det räcker med att skölja i en burk istället frö under kranen och sedan inte hälla ut vattnet, utan ta det till tippen.
Sedan några år har man vetat att färg avger gaser även efter de torkat. En del färger kan avge gas i 30 dagar, en del i 60 och härdlacker så länge som 8-9 månader. Även vattenspädbara färger ger ifrån sig gaser. Färgtyperna indelas i klasser efter de mängder de avger.
- Vi försöker använda färger som är lägst klassade men även här gäller att typen av målning kan avgöra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om