– Det är vädret vi har, med stora temperaturväxlingar som är orsaken. Det är tjällossning i ytan och tjäle en bit ner som står och trycker. Till sist orkar inte vägkroppen längre med de här 60 ton tunga transporterna. Vi kan få skador som kostar x antal kronor att åtgärda.
Det säger Henrik Johansson, projektledare underhåll vid Trafikverket i Linköping.
Tidningen träffade i onsdags ett antal skogsägare som då fortfarande kunde köra på dispens. De var kritiska till avstängningen och att vägen är så dålig att den överhuvud taget måste viktbegränsas.
Något hopp om en förbättring inom de närmaste åren finns inte, trots att den ska förbättras 2019 enligt nu gällande plan.
– Vi kommer att fräsa in makadambeläggning i vägbanan. Det ger en ökad bärighet, säger Nicklas Sundström, projektledare beläggning vid Trafikverket i Linköping.
Men han kan inte lova att det innebär att det inte kommer att behövas en begräsning till 12 ton vintertid.
– Då skulle man behöva bygga om hela vägbanan, säger han.
Förutom Kalbovägen1180 är det enligt Trafikverkets karta ytterligare tre vägar i Finspång med begräsning till 12 ton. Men inte på någon av dem går det att få dispens för timmertransporter. Det gäller väg 1135 Skärgölen–Bogetorp, 1141 Hyttebacken–Falla och 1178 Ödestorp–Hävla gård.
– Det kommer att bli fler, säger Henrik Johansson.
– Med de vintrar som är nu kan det ju bli stopp ända fram till sommaren, säger Gun+nar Karlsson vid Stora Nybygget.
– Ja tyvärr, säger Mikael Pettersson vid Svevia. Han ansvarar för beläggningen på de aktuella vägarna och är den som ger dispens.
Trafikverket har ansvaret för vägarna medan Svevia är utförare och de som arbetar praktiskt med frågan.
Just nu är begränsningen satt till den 30 april, men så fort det går att köra släpps trafiken fram.
Blir det kallt igen kan timmerbilarna släppas fram nattetid eller tidigt på morgonen när det finns en bärande skorpa att köra på.
Både Mikael Pettersson och Henrik Johansson betonar att målet är att alla ska kunna hämta ut sitt timmer. Men just nu går det inte.
Däremot ges generell dispens för mjölk-, diesel- och fodertransporter till och från gårdarna.
– Det är inget totalstopp utan vi ger dispens för transporter som har med gårdarnas verksamhet att göra, säger Mikael Pettersson.
Däremot får Södra, Holmen och andra vänta med att hämta ut sitt timmer.